Самуиловата крепост близо до село Ключ-спомен за едно героично минало

Самуиловата крепост  е една от малкото средновековни крепости в България, които са сравнително добре запазени. Тя се простира на малко  възвишение в  Ключката  клисура, разположена между  планините Беласица и Огражден.
Укрепеният град се шири в една много красива местност, оградена от гъсти гори, безкрайни поля и живописни  пейзажи. Всичко наоколо е толкова тихо и спокойно, че имате  чувството, че на стотици километри от  вас  няма жив човек. Ще останете смаяни от прекрасната природа, която заобикаля укреплението и ще ви  се иска завинаги да остане тук.
Крепостта е издигната в началото на 11 век  по време на царуването на един от най-великите български владетели, а именно цар Самуил. Тя е построена по същия  начин, по  който са изграждани и  укрепените градове  през  вековете на Първото българско царство.
Преди да бъдат положени основите на Самуиловата  крепост, тук е имало руини  от  древни славянски и тракийски селища. Самият план на проекта, по който щяла  да се изгради  крепостта бил доста сложен. Но българският  управник настоявал тя  да бъде достатъчно силна  и мощна , за да осигурява  сигурна защита при вражески нападения и да  може да се отбраняват   успешно подстъпите на  града.

Земленото укрепление  било оградено от три вала и също толкова рова, разположени  в концентрична форма. На най-високото място на  хълма, върху крепостната стена  се извисявали една наблюдателница и отбранителна кула.
Преди много, много години в близост до крепостта  се разиграли  едни  от най-драматичните събития в нашата дълга  история.

През 1014 година при село Ключ в проведените тежки боеве между византийската армия и българската, българите били сломени. В  тази битка обаче загинал и византийският военачалник  Теофилакт Вотаниат, който бил много близък на императора. Разгневен от този факт, последният наредил да бъдат заловени  около 14000 войници от армията на Самуил  и всички до един да бъдат ослепени, като на всеки 100 заповядал да бъде оставено по едно око, за да може да вижда пътя и да води другарите си. Това  действие на Василий Трети било противно на всякакви християнски норми и догми, затова и бил наречен Василий Българоубиеца. При тази жестока гледка цар Самуил не издържал и починал.
През 1982 година националният парк-музей  „Самуилова крепост” бил отворен за посетители, като преди това била направена  цялостна  реставрация на укрепителните съоръжения.
Днес  тук  се извисява величествен  паметник на  българския владетел, който посреща за добре дошли посетителите на  древния град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *