Дворецът Потала – най-голямата гордост на Тибет

Дворецът  Потала е един от най-запомнящите се  и величествени  символи на тибетското   могъщество и великолепие. Разположен върху красивите хълмове на просторната долина  Лхаса, той се извисява на близо 170 метра височина от земята.

Огромният  монументален комплекс все още носи спомена за неугасващото си велико минало и пълна с превратности история. Той е съхранил голяма част от  тибетската култура  и интересни обичаи и просто няма равен на себе си. Потала е  един ярък пример за истинското майсторство на древните тибетски строители и  за неповторимите архитектурни  решения и  традиции  в страната  през онова време. Той изглежда толкова  неповторим и прекрасен, че отначало на човек  би му било  трудно да повярва, че всичко тук е излязло изпод човешка ръка. И до днес  палатът кара всеки един посетител да замлъква пред  неговата прелест , да се възхищава на външния му вид  и никога да не забравя срещата си с него. 

Будистката крепост Потала  е създадена още през 7 век от  владетеля на  древния  Тибет Сонгцен Ганпо, който силно  желаел да бъде  и издигнат дворец по стръмните склонове  на планината Марпо Ри. Той обаче не успял да осъществи своята мечта и чак през 1645 година започва строежът на самия замък, при управлението на Далай Лама Пети. По време на своето царуване той успял да завърши така наречения Бял дворец. Малко по- късно  било поставено и началото на изграждането на Червения дворец, който бил построен за около 10 години, но за това били нужни огромна маса строителни работници и множество художници и занаятчии. Крайният  резултат бил дори повече от впечатляващ, като  целия  комплекс станал едно от най-великите постижения, създавани някога от човек.

Огромният  палат се простирал на 41 хектара земя, като се издигал  на 13 етажа, състоящи се от множество красиви зали, стаи и спални, украсени с пищни и неповторими декорации.

В продължение на доста време замъкът останал непокътнат, единствено през 1960 година той частично пострадал при едно  тибетско  въстание  срещу китайската държава. Оттогава до сега той постоянно се реставрира и обновява и се поддържа неговия грандиозен облик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *