Островът Мон Сен Мишел във Франция

Това е едно невероятно красиво място, все едно излязло от приказките. Тук човек може да заживее в един нереален свят, много далечен от истинската реалност.

Мон  Сен Мишел е малък скалист остров намиращ се в областта Нормандия. Той е само на километър от северните брегове на Франция , в непосредствена близост до устието на река Куено. Днес на този приливен остров се разполага  невероятния  палат  на френско  абатство, което е посветена на Архангел Михаил. Негова  величествена статуя  е издигната на върха на църквата, която  е на цели  170 метра от  земята. В абатството днес живеят  около 43 души, но наплива от чуждестранни туристи всяка година тук е огромен.  До него има изграден малък и тесен път, който обаче е и много опасен, защото когато настъпи приливът, той  залива  всичко пред себе си. Доста туристи идвайки тук с цел да разгледат красотите на  това място, са намирали гибелта си.

През 6-7 век на скалистия остров е имало построена  древна  крепост,  но малко по-късно тя е завладяна от франките и станала част от тяхната империя. Относно построяването на първия  манастир има една много стара легенда, която гласи, че  през 708 година Архангел Михаил се явил на църковния глава на Авранш-  Обер  и му  заповядал да издигне храм на  Мон  Сен Мишел. Епископът обаче не се вслушал в думите на архангела и последният пробил  с пръстта си черепа на Обер. Малко по- късно църквата била издигната, а в същото време  островът започнал да се заселва с нови хора, които  оформили и село около  прекрасния  палат  на абатството.  През следващите векове  Мон  Сен  натрупал  значителни богатства, а архитектурата  на  абатството нямала  равна на себе си във Франция. На външен вид  манастирския комплекс е изключително красив и забележителен .  С   течение на  много години  обителта е била достроявана, доизграждана и частично променена, за да добие великолепния вид, който има днес. Абатството е било оградено с високи и мощни зидове, за да устоява и да не бъде превземано  от множеството врагове.

Към 15-16 век  манастирът е затворен и превърнат в затвор за духовници. Благодарение на активната дейност на много видни френски личности през 1863 година затворът е закрит, а през 1979 година  Мон  Сен е обявен  от Юнеско за част от световното и културно наследство.

Той  добива особено голяма популярност, след като  вдъхновява написването на няколко песни, появява се в няколко филма, един от които е на Дисни от 2004 година.

Ако някога ви се отдаде възможност да дойдете тук и да посетите това  магично място, не я пропускайте. Ще ви останат прекрасни спомени, а и ще има да разказвате много, за това свое приключение.

2 Comments

  1. Това красиво място винаги е било манастир и никога не е строено за дворец,преминавало е в ръцете на различни църковни вери и хората който са започнали да се заселват наоколо са поддържащият персонал необходиб за манастира като по късно техните потомства са останали посттоянно но броят им е бил един и същ за дълго време поради ограничената площ на острова.

  2. Беше невероятно. Първо го видяхме вечерта- приказен остров, обгърнат от вода и мистична светлина, а на сутринта- слънце и пясък, сякаш водата никога не я е имало.
    Цяла Франция гласува за Сен Мишел, а кой гласува от България за Перперикон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *