Еврофинансиране за родна топ туристическа дестинация

тракийска гробницаДнес председателя на ДАТ, г-жа Анелия Крушкова, даде пресконференция във връзка с проект ЕДЕН 2007, финансиран от бюджета на Европейската Комисия и бюджета на Република България, изпълняван от Държавна агенция по туризъм,.

Тема на пресконференцията е “Отлична българска туристическа дестинация– Тракийският дух”.

Конкурсът за проект на туристическа дестинация се организира от ЕК. В него участват 17 европейски държави. Идеята е след като всяка от тези страни избере своята дестинация, да се премине и през конкурс между проектите победители и да спечели името “отлична европейска дестинация”.

Проектът, класиран на първо място, ще получи възможност за финансиране и рекламиране от страна на ЕС.

От ДАТ поясниха, че целта на проекта е да се популяризира духовното, а не материалното от българския бит и култура, в частност ­ тракийското. Чрез него трябва да бъдат насърчени малки населени места и общности в развитието на туристически продукт, за да превърнат региона си в популярен. Като участници са предложени Белоградчик, Благоевград, Казанлък, Несебър и Кърджали. 15 февруари е крайният срок за изготвянето на проектите и тяхното предлагане пред ДАТ.

Доколкото идеята на проекта е представяне на духовното тракийско наследство, Казанлък е много пред град като Белоградчик, според изискванията на конкурса обаче, той се очаква да бъде спечелен от малко популярно туристическо място. Така утвърдените на национално ниво места като Перперикон, Старосел и казанлъшките гробници са вече изключени, тъй като са твърде популярни.

Сумата, определена за провеждане на конкурса е 64 хил. евро. Половината от от средствата са осигурени от ЕК, а другата е от бюджета на ДАТ. Средствата ще бъдат разпределени за набавянето на малко презентационна техника, помещения в които оценителите да работят и за заплащане на тяхната техническа работа.
Крушкова поясни, че идеята на проекта е измислена като защитна крачка по отношение на националната ни история. Ние сме произлезли от траките ­ заяви председателят на ДАТ, а съседни наши държави се опитват да приватизират този толкова същестен дял от националната ни история. Време е да влезем в Европа с туристически продукт, който е не общоевропейски, а чисто български, поясни тя.

Засега все още не е ясно каква сума ще отпусне ЕК на печелившия, признаха от ДАТ. Все пак от ДАТ обещават не само първенецът, който ще бъде представен в ЕК, но и неговите двама подгласници да получат подкрепа от институцията под формата на рекламни брошури и дипляни. На 16 май проектът-победител ще постъпи в ЕК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *