Град Етрополе съхранява българщината

Етрополе е малко българско градче в Софийска област, тясно свързано с нашето дълго минало  и интересна история, и заобиколено от необикновена природа, която вдъхновява със своята несравнима пленителност и обаятелност.

Градчето е възникнало още през 7 -8 век . През 16 – 17  век тук интензивно се развивали рударството и културно – просветната дейност. Местните жители се издържали главно с добиваните от мините злато и сребро и успели бързо да се замогнат.

Възникналата  през  този период  тук Етрополска книжовна школа, допринесла много за ограмотяването и  обучението на  населението в околността и  за обогатяването  на българско образование  изобщо.

Етрополе  било едно от малкото места в страната ни, където  по това време строго се пазили родния език  и вяра и се съхранявала българщината.

Малкото преди избухването на Априлската епопея, в разгара на подготовката на  народа за всеобщо въстание срещу  турския поробител, безсмъртният  Васил Левски основал в селището местен революционен комитет.

Едни от най – интересните исторически забележителности, които могат да се видят тук е старата Часовникова кула, издигната още през 1710 година и имаща  височина от 20 метра.

Отначало тя била построена като отбранителна кула, но 100 години по – късно постройката била преустроена в градски часовник, който в наши  дни е един от най – ценните символи на Етрополе.

В сграда на  древния Конак се помещава  Историческия музей, който е събрал  на едно място многовековната  история на етрополския край  и с гордост я представя на своите посетители. Също така експозиция на музея е уредена и в забележителната Арнаудова къща, която е издигната през 19 век. Изложените експонати  в нея са свързани с бита и традициите на градчето от времето на Възраждането. Къщата  е един  чудесен пример за красотата и изяществото на жилищната архитектура от това време .

В Етрополе  можете  да се срещнете и с уникалния манастир „Света Троица” построен през 1158 година. Макар и да не е запазен изцяло в първоначалния си вид, той представлява един неоценим паметник на средновековното църковно изкуство и дело.

Никой не би отрекъл, че градчето има забележителна и великолепна природа. Околностите му са пълни с интересни природни забележителности, с високи и  стръмни скали осеяни с множество пещери, с безкрайни  зелени поля, по които се издигат гъсти и вековни гори, и няколко живописни реки, които го даряват  с още повече   обаяние.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *