Хайде на море в Китен!

Китен  е едно истинско  очарование, простиращо се  в Бургаска област,  община Приморско. Селището е  известен черноморски курорт, а също така  и едно от най-малките  градчета в страната ни, нареждащо се  след Мелник и Маджарово.

Като за начало можем да започнем с малко история.

Според старите сведения Китен е основан от преселници от Одринска Тракия. Като сигурно доказателство за древния му произход са  намерените старинни амфори на самия бряг на морето, датирани от  6 век пр. Хр.

Друго интересно нещо, което можем да добавим  свързано с миналото  на Китен е съществувалата  някога тук могъща крепост Урдовиза, чиито крепостни стени опасвали цялото крайбрежие на полуострова. Но до днес са останали  само частични останки от нейните каменни зидове.

Идвайки тук красотите и очарованието на  местността, които съчетават в себе си красива природа и чисти плажове, ще ви възхитят. Част от самото градче се шири на един малък остров, който е заобиколен от забележителните заливи Караагач и Атлиман, в които пък се вливат реките Китенска и Дяволска, така способстващи за развитието на риболова тук.

Китен е едно от най-любимите места за почивка  по българското Черноморие. Това  не е никак странно, имайки предвид  какви прелести се крият тук. Също така обаче спокойствието и  уютът  са не по-малко примамливи.

Околностите  му  впечатляват със своята изумителна и прекрасна природа. Съвсем наблизо се шири природният  парк „Странджа”, където се срещат уникални дървесни видове, някои от които имат повече от 500 годишна история, което прави територията на местността пълна с  най-старите широколистни дървета, изобщо в цяла Европа. Към общата площ на парка се включват и резерватите Лопушна“, „Витаново“ и  „Тисовица”, които са сигурно убежище за огромното разнообразие от земноводни влечуги.

В Китен освен на чисти  плажове и бистра вода, може да се полюбувате  и на неповторими природни забележителности. Някои от тях са блатото Аркутино и интересния скален феномен,наречен Лъвската глава, които са част от другия парк намиращ се наблизо – Ропотамо.

Тук със сигурност можете да прекарате една прекрасна и отпускаща ваканция, с вашите любими хора и семейство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *