Град Мелник-едно малко очарование

Пътувайки за Мелник ще минете през множество приказни и чудни места, които никога няма да забравите. Те ще се запаметят дълбоко в съзнанието ви и всеки път като се сетите за тях, ще имате чувството , че сте там. Град Мелник е най-малкият град в страната и е разположен в Югозападна България. Ширейки се в югозападното подножие на Пирин планина , той е заобиколен от красива и дивна природа. През всеки един сезон от годината тук е безкрайно красиво. През пролетта и лятото всичко оживява за нов живот и навсякъде се носи свежест и ухание на туко що разцъфнали цветя, а птичките нежно пеят своите мелодични песни. Есента, когато всеки един хълм, било или поляна  са  покрити с жълта постеля от изсъхнали листа и цветя, пак е някак романтично и прекрасно. А зимата пейзажите са просто уникални . Сякаш попаднал в плен на огромните и мощни титани надвиснали над него, които са целите отрупани с мек и бял снежец, очарователният Мелник изглежда като някаква зимна приказка. Нощем множество светлинки се прокрадват в мрака и разкъсват със своята топлинка смразяващите снежни вечери. Малките коминчета на симпатичните къщички пушат в студеното време , а димът се извисява високо, високо към небето.

Градчето има изключително дълга и пълна с множество превратности история. Въпреки всичко обаче и до днес е успяло да запази много от чертите , духа и бита на своето минало, както и старинните къщи с забележителна архитектура и големия брой  исторически паметници . Днес Мелник е един от 100 национални туристически обекта, а за най- уникалните места, които можете да видите тук, ще ви разкажа малко по-надолу.

Ако искате да се насладите поне за миг на традициите и културата на отминалата епоха, можете да посетите някои от самобитните възрожденски къщи, които имат автентичен външен вид , подредени дворове и големи винарни изби. Една от най- тях е прословутата Кордопулова къща, построена през 1754 година за нуждите на богат гръцки търговец. Можем с право да се гордеем с нея, защото тя е най-голямата запазена постройка, изцяло в своя първоначален вид от епохата на Възраждането на Балканите. Отвътре сградата се характеризира с уникална мебелировка и красиви цветни килими. Към нея е била изградена и огромна изба, която събира до 300 тона вино.

Градският исторически музей се помещава в древна къща, издигната през 1815 година. В музея можете да разгледате една богата експозиция, представяща основния занаят на местните жители, а именно винопроизводството. Освен това са показани много експонати, разказващи за живота и бита на малкия град отпреди два -три века.

Мелнишките пирамиди, които се намират непосредствено до Мелник и достигат до 100 метра височина са най-известната природна забележителност в околностите му. Те представляват огромни скални образувания с песъчлива и стръмни склонове, а билата им са обрасли с широколистни дървета и различни треви. Мелнишките пирамиди непрестанно менят своята форма и вид, под въздействието на неспиращите ерозионни и природни действия. Те са най- известната група пирамиди в страната ни.

Няколко дни прекарани тук, на тихо и приятно място и спокойна атмосфера ще ви се отрази много добре и ще ви откъсне поне за кратко от трудното ежедневие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *