Църквата “Свети 40 мъченици“ в старопрестолния град

май 20th, 2010 от dilyana

църква Свети 40 мъченициЦърквата „Св. 40 мъченици” е сред най–известните храмове във Велико Търново. Намираща се в старата част на  града и по–точно в Асеновата махала, в подножието на величествената крепост Царевец,  тя е един много ценен паметник на културата,  тясно свързан с историята на българската държава.

“Свети 40 мъченици“ е построен по заръка на българския цар Иван Асен Втори по повод неговата победа над  епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 година.

През 1327 година нещастие сполетява божия дом – той бива напълно разрушен от земетресение. След едно – две десетилетия обаче е възстановен.

Интересното е, че  тук се намира  графичната колона от крепостта Родосто още от времето на хан Крум, чийто надпис е най–отдолу, тъй като стълбът е обърнат наопаки. Също така в църквата се пазят и Омуртаговата и Асеновата графична колона. Всички те били докарани и поставени вътре  отново по заповед на Иван Асен. По този начин той искал да увековечи връзката и приемствеността между Първата и Втората българска държава.църква Свети 40 мъченици

Надписите представляват нещо уникално и безценно. Запазени толкова много векове  те сякаш за миг ни пренасят назад   в онези славни и велики времена, когато борбата за власт, величие, чест и територии  е била  изключително ожесточена.

Каменният  стълб на Омуртаг е на повечето от 1100 години и част от него гласи: ’’Кан ювиги Омуртаг….Дано бог да му даде да преживее 100 години”. Истината е обаче, че  голяма част от написаното не се разчита добре, но това е в рамките на нормалното, като имаме предвид колко време е минало от създаването му. Такова е и положението и при другите две колони, като най – добре изглежда тази на Асен.

Древна легенда разказва, че тук  се намирал и гробът на сръбския национален светец  св. Сава. Според  мита  около него започнали да се случват необясними неща и затова много хора се стичали към светеца, за да намерят лек за мъките си.Свети 40 мъченици

След време мощите му били отнесени в сръбски манастир, а днес има поставена плоча на мястото, където се смята, че  е  бил  саркофагът  му.

Наскоро  се породиха и съмнения, че в храма е открит гробът  на цар Калоян. Но до колко това е истина или не е, е много спорен въпрос.

След втората половина на 18 век църквата е превърната в джамия. Тогава голяма част от старата постройка е унищожена . Такава е била съдбата и на много стенописи, икони и целия иконостас.

В наши дни тя е напълно  реставрирана и готова да приема  винаги своите посетители .

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар