Въведоха визови облекчения за руснаците

юни 5th, 2010 от dilyana

Черноморие - визи за туристиОт пресцентъра на МВнР съобщиха, че са въведени облекчения за визите на гражданите на Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Ще бъдат взети мерки също така и за подобряването на консулското им обслужване. С тези промени се цели да бъде увеличен потока от туристи от тези няколко държави към България.

Визите за желаещите да почиват в нашата страна ще бъдат издавани в срок до 10 дни след подаване на заявленията. За участниците в международни спортни състезания и културни дейности ще бъдат издавани безплатни. Такива ще се дават и на ученици, студенти и преподаватели, които ще посещават България с цел обучение или образователна квалификация; на учени от различни сфери пътуващи за извършване на научни изследвания; на участници в семинари и конференции, както и на хора участващи в официални програми за обмен.
Ще бъдат издавани и многократни визи валидни за една година на граждани, които през изминалата 2009 година са се сдобили поне с една виза и са били изрядни в използването й. Разрешение за пътувания за най-малко две години и най-малко 5 ще се дават на лица, които в периода 2008 – 2009 са ползвали едногодишна многократна виза и също не са злоупотребявали с нея.
Облекченият режим има за цел най-вече да допринесе за развитието на българския туризъм и да удовлетвори увеличилия се интерес на руснаците към почивка на родното ни Черноморие.
Интересно е, че на 31 май 2010 година в Консулската служба в Москва са били издадени над 4500 разрешения  което е уникален случай само за един ден.
За времето от началото на годината  до месец  юни, в сравнение със същия период на 2009 година, общият ръст на издадените документи е 36 %, като се очаква той да продължава да расте с напредването на летния сезон.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Напишете коментар