Най-трудните за изкачване върхове в света

август 21st, 2010 от dilyana

1. Анапурна в Непал е един от най-опасните и стръмни върхове, които изобщо могат да съществуват. Той е висок приблизително 8 000 метра, което го нарежда на 10 място на планетата по височина. Много са били ентусиастите, които са решили да пробват късмета си, но малцина  от тях са успели да го покорят. Броят  обаче на загиналите алпинисти  е наистина плашещ – около 40% от всички катерачи тръгнали на експедиция.

Анапурна в Непал

2. Вторият най-висок връх на Земята е К2, който е разположен в планината Катакорум в Пакистан. Той се издига на близо 8 600 метра и сами можете да си представите какво истинско предизвикателство представлява за всеки един уважаващ себе си професионален  катерач. Тръпката и адреналинът, които се изпитват са наистина неповторими и се изживяват веднъж в живота, но заслужава ли си в действителност да рискуваме да умрем?  Трудно е да се каже.  По-скоро  това е въпрос на лично мнение, но преди да се решите да изкачвате К2 имайте предвид, че маршрутите са изключително трудни, планинските пътеки са тесни и отвсякъде зеят огромни пропасти.

К2

3. Връх Фиц Рой, който е разположен в едноименната планина някъде на границата между Аржентина и Чили също без никакво съмнение влиза в нашата класация. Той не е толкова висок, колкото стръмен, назъбен и ужасно страховит. От всичките му страни се ширят дълбоки бездни, в които паднеш ли веднъж няма просто измъкване.

Връх Фиц Рой

4. Денали се извисява на около 6190 метра от земята и е най-високият връх в цяла Северна Америка. Водени от своето любопитство, жажда за нови емоции и приключения и от любовта си към планините, над 100 алпинисти са останали тук завинаги. Това е много жалко и дано занапред се случват по-малко такива трагедии.

Денали

5. Това, което прави Еверест особено страшен е не само фактът, че е на първо място по височина в света със своите 8848 метра, но и защото температурните граници са много ниски и откритите части от тялото измръзват за секунди. Пътят  нагоре неизменно е съпроводен с доста трудности, умора, ужасен студ  и на места с липса на кислород.

Еверест

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар