Нов градоустройствен план отваря Бургас към морето.

декември 5th, 2007 от goody

След близо 12 години отлагане и протакване по време на 3-те мандата на бившият кмет, вече започна изработването на нов Общ устройствен план на община Бургас, съобщава БГНЕС.

Изготвянето на проекта е поверен на бургаската фирма „Атика R5“, като според думите на главният проектант арх. Петко Йовчев предвиденото технологично време е година-година и половина.

Началната фаза от разработването на плана е провеждането на анкета сред гражданите на Бургас на възраст между 25 и 40 години. Допитването ще започне след празниците и ще търси отговор на въпроси свързани с очакванията на анкетираните за развитието на града през следващите 30-40 години. Последващият анализ ще послужи като рамка, с която да се съобразяват бъдещи инвестиционни намерения. В анализа ще бъдат оповестени екологични и природни ограничители – защитени зони, подземни нива, водоеми, както и промишлени райони и културно-историческо наследство.

Една от приоритетите на проекта е и да се възстанови ролята на Бургас като туристически център. В момента 60% от града е промишлена територия, което е прецедент в страната, каза още арх. Йовчев. Идеята е градът да бъде обърнат към морето, като се използва ресурсът на трите бургаски езера с различни по характер територии. В тази връзка част от промишлените ще бъдат трансформирани и в жилищни квартали.

Предвиждат се още и зони за високо строителство, създаване на нова транспортна схема, изместване и разширяване на централната част на града.

Сегашният устройствен план (от 1984) е оразмерен за 80 хил. души, докато сегашното население на Бургас е близо 300 хил. В новия ОУП градът ще бъде оразмерен за поне 1/3 повече от постоянното му население.

Написано в Какво ново по морето?, Регулации и закони | Няма коментари »

Напишете коментар