Ще правят проекти за насърчаване на българския туризъм

януари 23rd, 2011 от dilyana

български туризъмМиналата година българското правителство предприе сериозни мерки за популяризирането на родния туризъм. В основа на това се крие и стремежът за набирането на по-голям ресурс за развитието и разпространението в чужбина на най-известните ни исторически и природни забележителности.

Управляващите решиха през 2011 година да заложат повече на туризма и да инвестират по-голяма сума в подобряването качеството на туристическата инфраструктура.

В общите планове място заемат и по-малките  национални обекти, до които е необходимо да се осигури сигурен и безопасен достъп, а засега липсва такъв.

Според вицепремиера  и министър на финансите Симеон Дянков, плановете за развитието на туристическия бранш са достатъчно добре разработени, затова се пристъпва и към следващата крачка – да се организират качествени и печеливши  проекти.

Основната цел на този етап е да се увеличи интересът към обектите, които са вече познати в и извън страната ни, както и да се разпространят по-непознатите и наскоро откритите. Такива са например археологическите проучвания на хълма Трапезица във Велико Търново, разкопките на Шуменската крепост и при крепостта Бабини Видини кули във Видин.

Към момента от държавния бюджет са заделени около 15 млн. лв. за проекти, които ще подпомогнат археологически проучвания и инфраструктурата. Към тази сума се причисляват и 10 млн. лв. за проекти за подобряването централната част на София. Също така са предвидени и инвестиции от Европейския съюз, както и около 10 млн. лв. на година, идващи по норвежка програма.

Доста голям проблем представлява въпросът около управлението и поддръжката на повечето от забележителности у нас, които имат ясно изразен потенциал за превръщането им в атрактивни дестинации. От особено важно значение е да се направи и национален регистър на туристическите обекти.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Напишете коментар