Тракийската гробница край село Татул

март 27th, 2011 от dilyana

Тракийската гробница край село Татул Татул е китно и очарователно селце, разположено в Южна България в просторната планина Родопи. Намира  се в община Момчилград, област Кърджали.

Това, с което е известно селището е тракийската гробница, намираща се само на километър от него. Гробницата сама по себе си представлява едно уникално място, която не бива да пропускате да разгледате. Забележителността е открита в района на крепостта, която се шири на по-малко от половин километър от селцето.

Античното Орфеево светилище е създадено още през 12 век пр.н.е. То се простира  в огромна скала във формата на пирамида, в която пък са издълбани две гробници. В тях са открити саркофази, жертвеници, улеи, стъпала, както и ниша, която служела за поставяне на обредна плоча. Единият гроб е разположен на  върха на скалата, а пък другият – изсечен от южната й страна, където се намира нишата с полукуполна форма.

В миналото около 4-3 век пр.Хр. в околността е издигната огромна крепостна стена, а в северна посока от нея се намирал красив храм. През следващите векове продължило  довършването на комплекса, като новите помещения и здания били изградени от ломен камък и хоросан.Тракийска гробница

Днес учените считат, че този древен религиозен център е свързан с извършването на астрономически наблюдение от траките, които са били важна част от вярванията  и ритуалите им. Освен това изследванията показват, че комплексът е бил място, където са се правели жертвоприношения за омилостивяването на бога на Слънцето.

Част от археолозите вярват, че тук се намира гробът на митичния певец Орфей.

Тракийската гробница е една доста атрактивна и неповторима забележителност, която с времето доби широка популярност сред българските туристи. Пазеща ревниво античните традиции на тракийския народ и техните най-съкровени тайни, тя още дълго ще ни напомня за съществуването им.

Когато ви се отвори възможност, възползвайте се от шанса си да разгледате тази тракийската светиня и бъдете сигурни, че в никакъв случай няма да съжалявате.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар