Мистерията Атлантида

май 20th, 2011 от dilyana

АтлантидаАтлантида – земя на мистерии и загадки. Един изчезнал свят, чийто останки и до днес продължаваме безуспешно да търсим. Легендарният континент, който с годините е разпалвал фантазията и въображението на хората в опитите да открият истината за него, сякаш просто се е изпарил, без да остави никакви следи  след себе си. Мнимите доказателства за съществувалата някога на него цивилизация и заличаването на цяла една култура от лицето на земята, е трудно да не вълнува умовете на учени, специалисти и любители. Как точно е изчезнал, каква е била причината да изчезне, къде се е намирал – толкова много въпроси търсят и до сега своите отговори.

За първи път Атлантида се споменава от Платон в неговите диалози „Тимей“ и „Критон“. Според великия  древногръцки философ и мислител Атлантида е била красива и богата земя, владение на могъщ и велик народ, покорил  цяла Европа, преди да бъде сполетян  от огромно бедствие, което причинило и неговото  унищожение.

Учените твърдят, че в миналото Земята е изглеждала по-различен начин. Повечето от тях са на мнение, че погубеният континент се е намирал в Атлантическия океан в Гибралтарския проток.

Вече повече от 2000 години Земята мълчи за съдбата на Атлантида. Според преданията там е имало великолепни градове с несметни богатства, разкошни храмове и дворци,  тънещи в блясък и лукс. Тази огромна земя обаче била погълната от океана преди много векове и постиженията на великата цивилизация се озовали на дъното на морето, като заедно с това  бил погребан  завинаги техният живот и целият им свят. Днес всичко това представлява  истинска мистерия и отчаяно търсим решение на загадка – каква е била  съдбата на Атлантида.

Най-честото срещано становище по този въпрос е, че в следствие на невиждано наводнение целият континент се озовал под водата.  Но няма ясни и сигурни доказателства къде точно се е намирал.

Напоследък обаче изследователски експедиции се натъкват на интересни находки, открити на обширна територия  от Бахамите до бреговете на Европа и Азия. Находките представляват павирани пътища, храмове и пирамиди и сгради, озовали се на морското дъно преди хиляди години. Затова и учените  смятат, че това може би са останки от Атлантида.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар