Вулканът Парикутин – едно мистериозно място

август 10th, 2011 от dilyana

На Земята се случват множество странни събития и явления – някои от тях имат своите обяснения, други пък продължават да бъдат загадка и да мъчат умовете на учените. От лицето на тази планета изчезва едно, но се появява друго – просто кръговратът на живота.

Вулканът ПарикутинПрез 1943 година в градчето Парикутин, Мексико се случва нещо необичайно, което завинаги променя живота на местните. В един напълно обикновен следобеден ден, изпод дебрите на земята започва да се надига вулканът Парикутин, като то  е едно от онези забележителни и страховити явления, които ще се помнят дълго време.

В началото на 1943 година градът и областта са озвучавани  от силни и титанични гърмежи в продължение на няколко седмици. Това прави впечатление и предизвиква тревогата у  жителите му, тъй като времето е безоблачно и слънчево.   Всъщност тези оглушителни звуци били предизвиквани от свиването и отпускането на земните ядра под селището.

Пръв смразяваща гледка на пропадащата земна основа вижда  Сионисио Пулидо, докато работил в царевичната си нива. Първоначално обаче той неосъзнавал, че наблюдава раждането на вулкан. На следващият ден от фермата на Пулидо не останала и следа. До 20 февруари 1943 година земята се бунтувала, докато накрая всичко не пропада и зейват големи кратери.

Уплашени жителите, започнали да напускат домовете си и да търсят другаде спасение. Само след 24 часа на 50  метра над морското равнище се извисявал внушителен вулкан. Няколко дни по-късно той достигнал до над 100 метра. През следващите 10 години вулканът не прекратил активността си и в радиус от 25 км. всичко тънело в огнена лава. През 1952 година за последно изригва и след това изгасва. Днес Парикутин е с 425 метра височина.

Много хора от различните краища на света, подтикнати от чисто чувство на  любопитство, предприемат пътуване до Парикутин. Той дори се е превърнал в туристическа забележителност в страната.

В наши дни всеки, който проявява желание може да посети този удивителен природен феномен.

 

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар