Изчезналият град Помпей

май 28th, 2011 от dilyana

Помпей Помпей е древен римски град, разположен в италианския регион Кампания в Неаполския залив, Италия. Той отстои на 22 км. от град Неапол и представлява най-големият и добре запазен античен град в целия свят. Градът е основан в подножието на вулкана Везувий и през 1 в.пр.н.е. става част от Римската империя. През 79 г. обаче при изригването на вулкана, целият град и неговите обитатели са залети от врящата лава и са погребани под тонове слой вулканична пепел.

През 16 век в района местните жители започват да изграждат нова канализация, но тогава още никой не знае, че ще бъде разкрито архитектурното чудо, наречено Помпей. През 18 век тук започват археологически разкопки, които лека по-лека започват да разкриват тайните, криели се дълбоко под земята. Наяве излизат уникални факти за историята на града, руини от стари постройки и вкаменени тела на някогашните му жители.Със сигурност в началото учените не са си и помисляли, че изпод дебелия слой вулканичен прах може да се крие подобно чудо. Археолозите се натъкват на селище с огромни размери и овална форма, опасано с високи каменни стени и седем кули, а в центъра на ограденото място се издига градският форум с внушителните си колони.

Откритията смайват погледите на световната общественост и дълго време вниманието е насочено към погубеният Помпей. Мисълта  какви ли тайни още крие земята не спира  да вълнува хората и до днес. В това селище някога е кипял живот, бил е богато украсен с красиви и пищни здания, а жителите му ежедневно се отдавали на забавления и развлечения. Тук се намирали множество кръчми и публични домове, които доста често са посещавани от мъжете. В Помпей платената любов се възприемала като вид изкуство, а не за нещо недостойно и срамно. Из цялата империя се носила славата за красотата на жените от Помпей и за техните любовни способности.

В наши дни за посещение от туристите са отворени повече от 65 хектара земя, а повечето от постройките са реставрирани. Могат да се видят храмът на Аполон, храмът на Юпитер, покритият пазар, общинският съвет и други.

 

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар