Манастирът в Баталя – пътуване назад във времето

август 16th, 2011 от dilyana

Една от най-впечатляващите и оригинални по своята архитектура катедрали в Португалия, е манастирът Санта Мария да Виктория. Този удивителен паметник на църковното и архитектурното изкуство, краси със своето присъствие град Баталя – място, тясно свързано с вековната история на страната. Градът се намира на 120 км. от столицата Лисабон, в областта Лейрия.

Основаването му започва в далечната 1385 година по заповед на крал Джон Първи, след тържественото обещание на владетеля, че ако спечели победа над кастилците, ще нареди да бъде съграден величествен манастир, в чест на тази победа. Така, с времето обителта се превръща в една от емблемите на Португалия.

Уникалността му и прелестния вид са оценени и от Юнеско и така през 1983 година става част от световното наследство. Манастирският комплекс е богато украсен и декориран с прекрасни форми, а допълнително очарование му придават и множеството кули и внушителните колони.

Всеки, който има възможността да посети това чудо на готическата архитектура, ще остане впечатлен от цялостния вид на сградата. Каменното здание се характеризира и с богато украсен с каменни фигури главен вход.Несъмнено вниманието ви ще бъде привлечено и от огромната арка,изработена от Дуарте.

Интериорът на катедралата е още по-внушителен и красив.  Не са пестени усилия и пари за изработката на всеки един детайл от него. Там всичко е направено с невероятен усет към изящното и прелестното. Днес, в храма се съхраняват гробът на крал Джон Първи, както и този на неговата съпруга.

В близост до Санта Мария да Виктория се намира и Кралският манастир, построен отново по нареждане на Джон Първи. Не далеч могат да се наблюдават и седем малки параклиса, които са издигнати, за да се пазят в тях гробниците на първите царе от династията Авис.

Определено забележителността си струва усилията да бъде посетена и видяна на живо! Подобна красота не на всякъде може да бъде разгледана. Със сигурност и за миг няма да съжалявате за избора си!

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар