Някои от най-опасните вулкани в света

ноември 25th, 2011 от dilyana

Вулканите са величествена и могъща природна сила, пред която човешките същества изглеждат безпомощни и беззащитни. Тяхната мощ е толкова голяма, че може да се окаже пагубна за хората.

Сега ще ви запознаем с някои от най-страшните вулкани в света.

Вулканът Ясур, Вануату

най-опасните вулкани

Вулканът Ясур е все още действащ и е разположен на остров Тан, Вануату. Издига се на височина 361 метра и е един от малкото вулкани в света, до които човек може да достигне лесно. Гледката на бунтуваща се лава, на огъня, който излиза на повърхността и блясъка на огнените искри, правят вулкана  особено красив и впечатляващ. Но и в същото време вдъхва усещане на страхопочитание пред опустошителното му  сила.

Кракатау, Индонезия 

най-опасните вулкани

Един от най-опасните активни вулкани се намира на остров Кракатау в Индонезия. На 27 август 1883 година се случва последното му най-силно и яростно изригване. То било толкова ужасяващо, че тътенът от бунтуващия се вулкан се чул дори в американския щат Тексас и Пърт, в Западна Австралия. Това изригване е останало в историята като едно от най-силните в света.

По-късно, през 1927 година изпод морските недра се надига нов, по-малък титан, наречен Анак Кракатау.

Вулканичният остров продължава да има незначителни изригвания и до днес.

Килауеа, Съединените щати 

най-опасните вулкани

Килауеа е част  от вулканите, които са дали началото на Хавайската островна група. Килауеа е често изследвана територия от учените, тъй като се намира на малка надморска височина. Макар и да не е толкова внушителен на размери, вулканът е един от най-опасните гиганти на Земята, активен и до наши дни.

Аренал, Коста Рика

най-опасните вулкани

Този вулкан е разположен в Коста Рика, на 90 км. от град Сан Хосе, в една особено живописна местност. Преди години негово изригване е причинило  унищожението на градчето Табакон. По мнението на учените този вулкан се е появил сравнително скоро – преди около 3000 години. В резултат на неговата продължителна активност  са се зародили  нови три кратера.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар