Шамони – един от най-елитните френски курорти

януари 17th, 2012 от dilyana

ШамониНадморска височина на пистите: 3840 до 1040 м
Обща дължина на пистите: 762 км (включва и пистите в региона)
Писти за начинаещи: 51
Писти за средно напреднали: 190
Писти за експерти: 21
Максимална денивелация: 2800 м
Най-дълга писта: 22 км
Лифтове: 230

Живописното курортно градче Шамони се намира в Югоизточна Франция в самото подножие на прочутия връх Мон Блан. Градчето се простира в близост до границата на Франция с Швейцария и Италия. Шамони е изключително място за отдих и туризъм и ако имате възможност, горещо ви препоръчваме да го посетите.

Именно тук през 1924 година са се състояли първите Зимни олимпийски игри.

Курортът разполага с чудесни условия за каране на ски и практикуване на други екстремни спортове като скално катерене, ледено катерене, каране на сноуборд, екстремни ски, рафтинг и т.н. Общата дължина на пистите е 170 км., а лифтове са 49. Трасетата са пригодени за начинаещи и напреднали. Курортната зона е снабдена с най-модерните ски съоръжения, лифтове и влекове, което ви осигурява безгрижна почивка и пълноценни мигове.Шамони

Една от най-големите атракции на Шамони е спускането по  Vallée Blanche, като участъкът е с продължителност 20 км. и е един  от най-трудните и дълги на стария континент. Има доста необработени участъци извън ски зоната на курорта, които обаче са подходящи само за професионални скиори.

Курортът ежегодно привлича хиляди любители на ските, сноуборда и екстремните изживявания.

Едно от най-големите предизвикателства там е изкачването на най-високия връх в Европа – Мон Блан. Шамони е нещо като европейската столица за всички професионални и напреднали катерачи. Не са малко ентусиастите, които са готови да се впуснат в това начинание, но е изключително важно да бъде осигурено  необходимото скално оборудване и екипировка. Трябва да се следи какво ще е времето, защото дори и да се преминава през най-лесния маршрут, времето може да се окаже много опасно и пътуването да се превърне в борба за оцеляване.

Красотата на природните пейзажи и величието на високи възвишения не могат  да се опишат  с думи. Шамони сякаш е запленен от тяхната магия и я придава и на своите посетители. Подобна картина и хармония не навсякъде могат да се видят.


Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар