В миналото Антарктида е била тропическа гора?!

април 18th, 2012 от dilyana

Антарктида  В наши дни Антарктида е най-студеното, негостоприемно и пусто място на Земята и съвсем  малко живот се е вкопчил по крайбрежието на континента. Но това не винаги е било така. Преди 45 млн. години Антарктида е представлява  пищна тропическа гора, пълна с живот.

Въпреки че сме склонни да свързваме термина „пустиня“ с горещи, пясъчни места като Сахара, всъщност най-голямата пустиня в света е Антарктида. По крайбрежието пада много малко количество валежи на година, а във вътрешните части на континента почти няма. В сухата долина Мак Мърдо не е падала  капка дъжд от милиони години, заради невероятно силните ветрове, които изпаряват всяка идваща вода или сняг.

Трудно е да си представим, че някога тук е гъмжало от живот, но нови открития на кости на древни костенурки дават основания да се мисли, че много,много отдавна Антарктида  е била красиво място за живеене. Костите на животните датират отпреди 45 млн. години и са намерени в близост до остров Сиймор и принадлежат на вид, който е непознат за този регион.

Археологическите находки карат специалистите да смятат, че Антарктида някога е изглеждала по-съвсем различен начин и не е представлявала леденото място, което познаваме днес.

Някога Антарктида  е била свързана с Нова Гвинея и Австралия, които са последните останали доказателства за съществуването на южния суперконтинент Гондвана. Фактът, че Антарктида е имала връзка по суша с тези големи райони и е помогнал да се предпази от студените океански течения и това е допринесло за съществуването на огромна тропическа гора. По това време континентът е бил дом на множество животни, като костенурки и торбести бозайници.

Преди около 23 млн. години Антарктида става изцяло изолирана от останалите континенти, което ускорява процеса на разпространение на леда и студа и довежда до измирането на почти всичките обитатели. Остават само най-издръжливите обитатели, като пингвини и микроби, които се приспособяват към новите тежки условия на живот.

Как точно е изглеждала в миналото тази студена земя можем само да гадаем, но със сигурност е било нещо забележително!

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар