Фантазии, облечени в пясък красят морския град Бургас

юли 2nd, 2009 от magy

скулпториГрад в града расте с всеки изминал ден изпод сръчните ръце  на известни световни майстори. Уникалната пясъчна атракция събра скулптори от различни точки на земното кълбо в крайморския град Бургас. Всички те идват, за да направят възможен единствения в България фестивал на пясъчните фигури. Местната атракция е първа по рода си и се очаква да привлече  хиляди посетители. Амбициозната цел на инициаторите (Община Бургас) е да превърнат фестивала в традиция и да привлекат интереса на туроператори на национално ниво, за да направят още по – популярна атракцията.

Талантливи творци от цял свят ще моделират своите фантазии от пясък на около 4 дка площ, предоставени безвъзмездно от Община Бургас в северната част  на морската градина, в близост до хотел „ Парк”.

За извайването на внушителния град от пясък са необходими около 2500 тона пясък, който бе поставен в дървени платформи, за да стане твърд и устойчив на дъжд и други не толкова благоприятни метеорологични условия. Част от скулпторите вече са готови. Поканените автори са развихрили фантазията си и са започнали да превръщат  купчините пясък в различни митични същества. След броени дни ще израстнат приказните герои на Шрек, Джаба, любимеца на всички деца Пинокио, романтичната легенда Ромео и Жулиета. Всички те ще обитават пясъчната магия през целия сезон и ще радват малки и големи, като отнасят всеки посетител в един фантастичен свят. В средата на пясъчния град се извисява дърво, високо около 8,5м – дървото на приказките – на върха, на което ще има красиво оформено гнездо с два щъркела – символ на щастието и надеждата. Централната композиция ще бъде сътворена съвместно от всички скулптори. Голяма част от авторите гости са от Холандия, Украйна, Русия, САЩ, Италия и Индонезия. Най-голяма обаче е българската група – тя включва трима бургазлии – Атанас Стоянов, Любо Коцев и Добрин Вътев, които дебютират. Те ще радват ценителите на изкуството с русалки, морски кончета, феи от приказките, египетски фараони и др. Чуждестранните автори  на архитектурните чудеса в пясъчния град са водещи имена в този вид изкуство. Те са участвали в много фестивали по целия свят и са оглавявали множество конкурси. Руският скулптор Павел Заданюк се е представил с красиви морски раковини над водата, белгийският творец присъства с октопод, борещ се с вълните. Шампион обаче си остава носителя на редица престижни отличия в тази област – италианецът Джани Скимарини, който по професия е архитект. Той е участвал в международни пясъчни фестивали по цял свят – Германия, Белгия, Холандия и др. Спечелил е единодушно две първи награди от „ Международния фестивал на пясъчните фигури” през 2006 и 2007 г.

Всички фигури в магнетичния град ще са подредени под формата на спирала и цялата композиция всъщност представлява един слънчев часовник. Така през светлата част на денонощието, сянката на приказното дърво ще посочва една след друга всяка фигура.

Талантливите скулптори имат още ден-два да довършат и съживят приказките си. Феноменалния град ще бъде официално открит на 3 юли в 20часа, с много гости и невероятно светлинно шоу. Пръв ще се наслади на пясъчните фигури Бони М, който ще е в Бургас за своя концерт. До края на сезона всеки, който желае за миг поне да се докосне до пясъчната магия, може да го направи срещу вход от 3 до 6 лв.

Заповядайте и Вие!

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Напишете коментар