Бобошевският манастир – преоткрийте една чудесна българска забележителност

юли 24th, 2013 от dilyana

Бобошевски манастир Една забележителна, но не особено популярна туристически дестинации у нас е Бобошевският манастир „Св. Димитър”. Той е построен на източния склон на връг Бобошевски Руен в полите на Влахинската планина, на близо 3 км. от село Бобошево.

Обителта, която несъмнено е тясно свързано с българската история и е важна част от културното ни наследство, не заслужава да тъне в забрава. Пишейки тази статия, се надяваме, че много от вас ще преоткрият това интересно място и ще пожелаят да го посетят. Така шансът да спасим още една забележителност от разрушение ще бъде много по-голям.

За манастира се знае, че е създаден още през 10 век и се счита за една от най-старите български светини. Предишното му име е било Руенски, но днес е променено, тъй като друг манастир в околността носи това име.  Той бива разрушен в годините, когато страната ни е забладяна от османците, но през 15 век отново подновява дейността си.

Бобошевски манастир

Дълго време е играел ролята на важен просветен и религозен център за българите от околността. Свети Димитър е бил наистина голям на размери, като е включвал малка църква, жилищни постройки, стопански сгради, хамбар и фурна. В миналото манастирът е притежавал близо 700 дкар земя, 300 дкар гори, 100 дка пасища и 4 дка зеленчукови градини.

С идването на Освобождението обаче манастирът лека полека започва да обеднява и монасите го напускат. Така не след дълго той изцяло запустял и бил изоставен.Към днешна дата от старата обител е оцеляла манастирската църква, която е изцяло реставрирана.

Районът около обителта е много красив, тих и спокоен. Идеален е за разходка сред природата или пикник със семейството ви.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар