Етнографския музей в град Варна-назад към миналото на варненци

март 16th, 2010 от dilyana

Етнографският музей в град Варна се помещава в една много стара възрожденска къща, от така наречения тип Симетрични къщи“, строена някъде около 1860 година.

Тя е изцяло изградена от дърво и е запазила своя неповторим автентичен дух и простота.

Самият музей е открит през 1974 година и има за цел да покаже на всички свои посетители богатата материална и духовна култура на  българите от Варненския  край, от   втората половина на 19 век  до първите  десетилетия на 20 век. 

Тук можете да видите една много богата експозиция от интересни и   разнообразни  предмети, свързани с бита и ежедневието на населението. Ще се доближите до едни неостаряващи  обичаи , които са се предавали от поколение на поколение.

На първия етаж  на  музея  са изложени  основните поминъци, свързани с живота на  варненци отпреди близо 2 века, а именно това са земеделието, пчеларството, риболова и други. Един  от най- забележителните експонати тук е  малкият плуг, наречен „дьолмеджа“, използван за изораването на земята от варненските  предци  до началото на 20 век. Има също така показани  старинни съдове, в които  хората са  пазели реколтата си  и  такива, в които жените  са месили хляб- такива са лопати за хляб и кухел. Представени са и   два народни обичая, които се изпълнявали по време на сеитба и жътва.

Българите от  този регион активно се занимавали и с животновъдство и то било силно развит занаят. В  красивата сграда  са изложени  основно  предмети и съдове , с които се обработвало и  съхранявало млякото, като ведра и копанки.

Малко местенце е отделено и за основните неща, без които не може един истински овчар- връхна горна дреха, наречена ямурлук, уля и гега.

Риболовът, който е един от главните поминъци на българите,  живеещи  по Черноморието, заема централно място в експозицията на  Етнографският музей. Показани са много експонати  от първостепенно значение за риболовците- сак (мрежеста торба със заострено дъно), различни видове мрежи, игли за плетене на рибарски мрежи и други.

 Не по-малко важни са и  показаните предмети, свързани с лозарството. От тях може да разберете как хората са си приготвяли хубаво и ароматно вино и как са го съхранявали.

Качвайки се към  вторият етаж, ще станете свидетели на една изключително богата и интересна  колекция от народни носии, типични за Варненския окръг. Тя включва  носии, които се носели ежедневно от  жените, както и специални обредни дрехи, носени  по време на празници като Коледа и Лазаровден. Тук можете да откриете и голямо  разнообразие от  изящни и красиви накити: гривни, пръстени, украшения за кръста – метални колани с пафти, обици, гердани и т.н.

На последният трети етаж  е представен начинът ,по който е бил обзаведен един богат градски дом от Възрожденският период: изложени са  салон за гости, гостна стая, спалня и кухня.

Идвайки в големия морски град, не пропускайте  да усетите магията  на отминалите традиции и духа на  народния  бит, като посетете Етнографският музей. Бъдете сигурни, че много ще ви хареса.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар