Град Трън и неговия магнетизъм

април 4th, 2010 от dilyana

Град Трън се намира в Западна България в област Перник и е един от най – красивите и райски кътчета в страната ни. Почти всеки имал щастието да усети магнетизма и обаянието му  се е завръщал тук отново и отново.

Градчето  се е разпростряло на двата бряга на живописната река Ерма, която едновременно го събира и разделя. Тя му придава още по – пленителен  вид  и очарование.

Отвсякъде е заобиколено от вечните и незаменими прелести на нашата приказна природа и отвсякъде се усеща нейната свежест, топлота и романтичност. Тишината и спокойствието тук са удивителни, сякаш градчето се намира чак на другия край на света и на стотици километри няма живо същество.

В миналото селището е носело името Трън паланка. То било сравнително гъсто заселено и било средище на оживена търговска и занаятчийска дейност. Оттук преминавала  важна  пътна артерия, която свързвала Дубровник и Сердика.

В първите години от османското ни нашествие Трън бил  почти сринат със земята – повечето от домовете на българите, стопанските и обществени постройки, храмове били съборени или опожарени. Турците целели да  сплашат покорения народ, за да го държат по – лесно в свое подчинение.

По – късно, по времето на Руското – турската война от 1877 – 1878 година тук избухнала Трънската буна. Заради това свое надигане обаче, поробителите  се разправили с въстаниците по  най – жестокия начин.

Освен с великата си история, Трън може да се гордее и със своята прелестна природа. Съвсем наблизо се намира т.н. Трънско ждрело, което представлява  една безкрайно пленителна местност, на чиято гледка просто погледът ви няма да може да се насити. Трудно е с думи да се опишат чувствата и емоциите, които  ждрелото поражда у човек.

Река Ерма преминава през сърцето на ждрелото и го разделя на две. От лявата и от дясната си страна има две стръмни и  могъщи  скали, които се издигат на близо 100 метра височина.

Това невероятно творение на природата ни е дълго около няколко стотин метра и свързва родината ни със Сърбия. Тук по изградената екопътека, можете да разгледате и да се полюбувате на необикновени природни образувания, смайващи пейзажи и едно истинско великолепие, създадено от времето.

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Напишете коментар