Кроят планове за нов Слънчев бряг между Черноморец и Созопол

февруари 21st, 2008 от goody

къмпинг СмокиняИвицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.

Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип – не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.

Ще се строи обаче на бившите къмпинги „Градина“ и „Каваци“. Вече се работи на земите зад „Градина“, по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на „Каваци“. Собственик на къмпинг „Градина“ е „АКБ Форес“, общината има 40 дка в него заедно с „Дюни“ АД, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в „Градина“, където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но созополският кмет твърди, че именно там „ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване“.

към пълната статията в Дневник.БГ

Написано в Какво ново по морето? | 1 Коментар »

1 коментар

  1. Радослава

    Е, не! Това вече е безобразие!!! И тук ли ще дойдат бетоновите, безлични „градове“? И тук ли „железните чудовища“ ще завладеят плажовете и намиращите се в непосредствена близост гори!?!?! Трябва да се направи нещо по въпроса с унищожаването на природата!!! Моля ви, бъдете активни!!!

Напишете коментар