Кроят планове за нов Слънчев бряг между Черноморец и Созопол

къмпинг СмокиняИвицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.

Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип – не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.

Ще се строи обаче на бившите къмпинги “Градина” и “Каваци”. Вече се работи на земите зад “Градина”, по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на “Каваци”. Собственик на къмпинг “Градина” е “АКБ Форес”, общината има 40 дка в него заедно с “Дюни” АД, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в “Градина”, където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но созополският кмет твърди, че именно там “ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване”.

към пълната статията в Дневник.БГ

One comment

  1. Е, не! Това вече е безобразие!!! И тук ли ще дойдат бетоновите, безлични “градове”? И тук ли “железните чудовища” ще завладеят плажовете и намиращите се в непосредствена близост гори!?!?! Трябва да се направи нещо по въпроса с унищожаването на природата!!! Моля ви, бъдете активни!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *