Три голф игрища проектират край Созопол

октомври 14th, 2008 от goody

Новият Общ устройствен план на община Созопол предвижда изграждането на три голф игрища между селата Равна гора и Извор под формата на публично-частно партньорство.

За всяко от игрищата община Созопол предоставя на инвеститорите терени между 500 и 1000 дка и изразява готовност на съдейства на инвеститорите в преговорите за включване и на частни парцели към проекта. Към момента тези земи са със статут на земеделски и определянето им в Общия устройствен план за голф игрища означава, че тяхното предназначение може да бъде сменено и да се отредят за развитие на голф туризъм, т.е. за терени с ниски параметри на застрояване в части от тях.

Бъдещите три голф игрища ще бъдат обслужвани от летище, чиято писта ще е с дължина от 1800 метра, напълно достатъчна за обслужване на чартърни полети или частни малки самолети. Теренът е подходящ, защото там съществува селскостопанско летище, което отдавна не функционира, но може да се използва за основа на новото летище. Според главния архитект на община Созопол Румен Александров, вече е сигурно, че около летището ще се комасират земи, за да се обезпечи с терени трасето.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Създават Държавно-обществена консултативна комисия за туризма

октомври 3rd, 2008 от goody

Правителството реши да бъде създадена Държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма, чиято задача ще е да формулира приоритетите в сектора и ще анализира тенденциите в развитието му.

Целта е да се подобри координацията между отделните ведомства при решаване на въпросите, свързани с туризма, засилване на сътрудничеството между изпълнителната власт и неправителствения сектор и създаването на възможности за публично-частно партньорство.

Председател на комисията ще е вицепремиерът и министър на външните работи, а заместник-председател – председателят на Държавната агенция по туризъм.

Членове ще бъдат министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, на финансите, на околната среда и водите, на икономиката и енергетиката, на вътрешните работи и на културата, председателите на Националната конфедерация на туристическата индустрия, на съюзите на българската туристическа индустрия и на инвеститорите в туризма и на Националното сдружение на общините.

В състава й ще бъдат още трима представители на професионалните туристически обединения, които ще бъдат определени с консенсус от трите организации, както и началникът на политическия кабинет на вицепремиера и министър на външните работи в Министерския съвет. Председателят ще може да кани за участие в заседанията на комисията и представители на местното самоуправление, неправителствените организации, академичните среди и на други организации и институции.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Инвестират 58 млн. евро. в 2 яхтени комплекса в Созопол

октомври 2nd, 2008 от goody

Стартира реализацията на комплекс от два нови яхтени проекта в Созопол с обща стойност на инвестицията над 58 млн. евро. Двата обекта ще се казват Марина Созопол и Марина Мол Созопол и ще бъдат изградени по всички европейски изисквания.

Проектът Марина Созопол е оценен на 48 млн. евро и се състои от 4 основни части – яхтено пристанище, частни резиденции, хотел и търговски части.

Прочети повече »

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »