Състезание по ски и сноуборд за Купата на БФБ в Боровец

февруари 18th, 2009 от goody

На 28 февруари (събота) в курорта Боровец ще се проведе състезанието по ски и сноуборд за Купата на Българска фондова борса – София, съобщи Investor.bg

Организаторите  вече за 4-та поредна година отправят предизвикателство пред любителите на снежните спортове от инвестиционната общност да покажат умения и състезателен дух на гигантския слалом пред хотел „Рила“. Състезанието се провежда с подкрепата на БФБ-София и „Инвестбанк„, а медиен партньор е Investor.bg.

Участниците ще се съревновават в три стартови групи – ски-мъже, ски-жени и сноуборд,  като всеки от тях ще има възможност да направи по две спускания и да се класира с по-доброто от времената си от двата манша.

„За първи път правим състезанието в разгара на сезона и очакваме голям интерес като се има предвид, че броят на състезателите почти достигна 100 в последното му издание“, заяви Тони Марков, председател на Клуб на журналистите ААА.

Записвания за участие ще се приемат до 25 февруари на телефони 02 987 00 06, 02 987 02 43 или на електронна поща office@aaa-comm.bg

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Белоградчишките скали – №1 сред кандидатите за природните чудеса на света.

февруари 16th, 2009 от goody

Белоградчишките скалиБелоградчишките скали изпревариха досегашния лидер в класацията за7-те природни чудеса на света в категория Пещери, скални образувания и долини.

Все пак е рано да се радваме.

Това е само първият етап от кампанията, целта на който е чрез провеждане на световно гласуване  да се селектират 77 от номинациите (430 природни забележителности от 224 държави). Гласуването ще продължи до 7 Юли 2009 когато първите 11 от всяка катеогиря ще продължат към следващия етап.

Във втория етап комисия от експерти по предварително обявени критерии ще подберат по 3 обекта от всяка категория. Само тези 21 природни забележителности ще минат към финалния стадий на гласуване, което ще продължи до 2011 година.

Написано в Българската природа | 1 Коментар »

Вече ще има 50% свободна зона по плажовете

февруари 12th, 2009 от goody

ПлажДобра новина за решилите да плажуват по нашите морски курорти. Правителството възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството да сключи допълнителни споразумения към действащите към  момента договори за концесия на морски плажове, в съответствие със измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Съгласно чл. 10, ал. 4, т. 1 от закона  „на териториата на плажа се разрешава поставянето на плажни принадлежности, като се осигурява не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите. „
Крайният срок в който трябва да бъдат сключени допълнителните споразумения е 28 февруари.  Ако до тогава те не бъдат подписани концесионните договори ще се прекратяват, поради неизпълнение на законово условие за осъществяване на концесия.

Написано в Българската природа, Какво ново по морето? | Няма коментари »

Белоградчишките скали на 3-то място сред природните чудеса на света.

февруари 11th, 2009 от goody

Белоградчишки скалиБелоградчишките скали достигнаха трето място в категория Пещери, скални образувания и долини в състезанието за определяне на новите седем природни чудеса на света. Всеки който иска да даде своя глас или просто да следи класирането в реално време може да направи това на интернет адрес  www.new7wonders.com

Засега на първо и второ място са съответно пясъчните пирамиди Дяволски град (Сърбия) и Големият каньон (САЩ).  Кампанията е все още едва в първият си етап, който ще приключи на 7 юли. След това в надпреварата ще останат 77 забележителности. Конкурсът ще приключи през 2011 година

Написано в Българската природа | Няма коментари »

В природен парк Сините камъни ще се развива „религиозен туризъм“

февруари 6th, 2009 от goody

сините камъниСпоред директорът на природен парк „Сините камъни“ Иван Иванов на територията на парка има достатъчно обекти, които да привлекат такъв тип интерес.

„Знае се от историята, че край Сливен е имало много манастири. А сливналии си спомнят близкото минало, когато на хълма Свети Георги край града беше запазен едноименният параклис с чешма, там имаше и ресторантски комплекс с име „Манастирчето“ и беше обект на посещение всяка седмица и особено в празнични дни от много граждани и гости на града. Поставили сме си за цел на първо време да възстановим тази традиция – всяко свободно време гражданите да използват за посещение на хълма, който е много удобен за бързо излизане сред природата, даващо възможност и за други развлечения. Има проект на общината за възстановяването на комплекса на хълма Свети Георги, доколкото знам през тази година за него ще бъде осигурено и финансиране. Религиозният туризъм е нов, но се разраства в Европа, на Балканите, а вече и в България“, обясни Иван Иванов.

Намеренията на ръководството на парка са заложени в  т.нар. План за управление, който е с 10-годишен срок за изпълнение.

На територията на природния парк „Сините камъни“ се намират няколко археологически обекта с останки на църкви и манастири, тъй като по времето на Второто българско царство около Сливен са възникнали множество манастири, оформящи Малка Света гора, по подобие на такива манастирски комплекси в Софийско и Търновско.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Стартират проектите по програма Красива България

февруари 4th, 2009 от goody

На официална церемонията в хотел Хилтън – София, премиерът Сергей Станишев и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, дадоха старт на реализацията на проектите по програма Красива България. В програмата са включени 241  обекта на обща стойност около 43 589 000 лева.

Програмата „Красива България“ е проект на Министерство на труда и социалната политика  насочена към проблема с трайно безработните, като едновременно с това се подобрява жизнената среда туристическата привлекателност на страната.  Чрез програмата ще  бъдат създадени 6400 работни места в сектора на строителството и ще бъдат квалифицирани и преквалифицирани над 4000 безработни. „Красива България“ е част от мерките за справяне с икономическата криза.

Списък на одобрените за 2009 год. обекти

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми