Комплексът Златна перла в Странджа e незаконен

март 27th, 2009 от goody

СтранджаТова е решението на Върховният административен съд по жалба на инвеститора „Краш 2000“ срещу решенията на РДНСК – Бургас за отмяна на 10-те строителните разрешителни на комплекса, издадени от община Царево.

Решението на ВАС се основава на липсата на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е в нарушение на нормативната уредба и автоматично прави всички разрешения за строеж нищожни поради противоречие със закона.

Експертите на Природен парк Странджа първи алармираха за незаконния строеж още в началото на 2006 г. Бездействието на институциите, обаче, позволи строителството да продължи още година, така че грубият строеж е вече завършен.

Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора, смятат от „За да остане природе в България“, като напомнят, че през 2006 г. общината, заедно с „Краш 2000“ обжалваха заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.  Единствено благодарение на обществения натиск заличаването на парка бе предотвратено.

От „За да остане природе в България“ напомниха, че Община Царево продължава последователната си политика за  „облагородяване“ на крайбрежната част на Странджа с приемането на нов Общ устройствен план на община Царево. В него се предвиждат близо 100% застрояване на крайбрежието, изключвайки единствено двете защитени местности на територията на общината – устието на река Велека и Силистар.

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Белоградчишките скали ще красят Европейския парламент

март 13th, 2009 от Редактор

Тази седмица на входа на сградата на Еропейския парламент в Брюксел ще бъде качен голям фотоплакат на Белоградчишките скали. Това обяви евродепутатката Биляна Раева на среща с кмета на Белоградчик Емил Цанков. Целта е всеки евродепутат да гласува за скалите в световната класация за определяне на седемте чудеса на света. В агитката се предвижда и изложба с фотоси на българския природен феномен.

През седмица излизат новите резултати от временното класиране. „Очаквам Белоградчик да върне първото си място, отнето му от Дяволския град в Сърбия“, каза Цанков. В момента Белоградчишките скали заемат второ място в класацията, след като дълго време бяха на челна позиция. Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Приеха на първо четене промените в Закона за туризма

март 13th, 2009 от goody

Законапроекта за промени в закона за туризмана мина на първо четене в Народното Събрание вчера. По-същественото от заложените промени е:

– въвеждане на срочност на удостоверението за категория от 5 години за средствата за подслон, местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях, плажовете и туристическите хижи и прилежащите им заведения за хранене, и от  10 години за скипистите.

– въвеждане на нови типове туристически обектхостели и апартаменти за гости, както и замяна на съществуващите туристически обекти „самостоятелни стаи“ и „къщи“ съответно със „стаи за гости“ и „къщи за гости„;

– дейността „хотелиерство“ в стаи за гости да може да се извършва и от лице, което не е търговец по смисъла на Търговския закон, когато те са част от обитаваното от него жилище;

туроператор и туристически агент регистрирани в други страни членки на ЕС да извършват хотелиерство на територията на страната.

Написано в Регулации и закони | 1 Коментар »

Белоградчишките скали – геопарк?

март 4th, 2009 от goody

Белоградчишките скали да бъдат обявени за геопарк, което ще спомогне развитието на района като привлекателна туристическа дестинация., предложи ст. н. с. в Геологическия институт на БАН Радослав Наков в интервю за агенция „Фокус“. Идеята е да се привлече вниманието на различниевропейски организации, който подпомагат съхраняването на подобен тип обекти.

Пещерата Магурата, която се намира само на няколко километра от скалите, също може да бъде включена в територията на парка. Допълнителен интерес за туристи от страната и чужбина би представлявала и богатата експозицията на местния исторически музей и винарската изба „Магурата“.

За съжаление, реализирането на подобна идея е въпрепятсвано и от липсата на уредба за понятието геопарк. В българското законодателство е наблегнато само на защитата на биоразнообразеито и съответните местообитания. Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »