Ски пистите на Витоша в окаяно състояние

октомври 31st, 2009 от Ганчев

ски и сноуборд на ВитошаСки пистите на Витоша са в доста лошо състояние според собственика на лифтовете Витоша Ски. Според него ръководството на природен парк Витоша пречи за тяхното почистване преди идващия зимен сезон. Отношение по казуса взе и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, според която пред провал са 7 старта на сноубордисти, скиори и ски бегачи, както и доста успешният детски проект „Научи се да караш ски“. Пред невъзможността да практикуват любимия си спорт са изправени хиляди софиянци. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | 1 Коментар »

Тракийската гробница край село Крън вече реставрирана и отворена за туристи

октомври 19th, 2009 от goody

http://novini.zahotelite.com/wp-content/uploads/2009/10/Kran2-128x150.jpgНоворестврираната тракийска гробница Крън II  вече е офицялно открита за посетители. Гробницата  датирана от IV век пр. Хр. и е открита в Сарафовата могила край село Крън при съвместни проучвания на Историческия музей „Искра“ в Казанлък, Националния исторически музей и траколожката експедиция на д-р Георги Китов през 1995 г. Тя е част от археологическия комплекс „Долината на тракийските царе“, включващ 16 гробници и храмове, сред които е и Казанлъшката гробница обявена за обект от световно значение под закрилата на Юнеско.

Тракийските гробница Крън II  е една от първите,  при изграждането на която девните траки са използвали тухли и хоросана. В нея има коридор и две правоъгълни камери. Стените им са покрити с многоцветни фризове, което според специалистите дава информация за съществуването на тракийска живописна школа в долината.  Това е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси“.

Проектът за реставрация е финансиран (със субсидия на стойност 33 хил. долара) по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство“ – специализиран фонд на Държавния департамент на САЩ, основан с цел опазване на световното културно наследво, като израз на уважение към други култури.

Написано в История и култура | Няма коментари »

До 25% по-евтини нощувки в Чепеларе и Пампорово

октомври 16th, 2009 от Ганчев

ПампоровоЗаради кризата и намалелия туристически поток, представители на хотелиерските сдружения в ски курортите Чепеларе и Пампорово се принудиха да намалят цените до 25 на сто за идващия зимен сезон. Намалението на цените на нощувките е придружено и с допълнитено поевтиняване като прибавянето на нови безплатни екстри към досегашните оферти. Така в момента цената на нощувка в хотел в Чепеларе е с около 10% по-ниска, като намаления вече се предлагат и от хотели в Смолян, Златоград и дестинациите за селски туризъм в региона.

Намалението на цените в Пампорово е от 15 до 20% в сравнение с офертите от миналия зимен сезон. С тази гъвкава ценова политика в ски курорта се прави опит да се привлекат туристи в условията на нарастващата икономическа криза. По-голямо намаление се отчита и при пакетните оферти за 3, 5 и 7 дни. Броят записвания на британските туроператори за зимния сезон е по-нисък от очакванията на хотелиерите, но едва ли ще има драстичен спад в туристическия поток отчитат от туристическа асоциация Родопи. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Културният туризъм в България приоритет на правителството

октомври 14th, 2009 от Ганчев

България ще бъде разделена на 13 туристически области според документ, който беше изготвен от предходното правителство и редактиран от сегашното. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в Сандански. Районите за развитие на културен туризъм са следните:

 1. Долината на царете – казанлъшки район
 2. Велика София – софийска област
 3. По бреговете на Дунава – Плевен и Русе
 4. Възрожденският град – великотърновско
 5. Старите столици – шуменски регион
 6. Каменно сърце – Стара Загора и Сливен
 7. Странджа планина – регионът на планината
 8. По бреговете на Черно море – области Бургас и Варна
 9. Пловдив и Римската империя – пловдивска област
 10. Мечът и кръстът – кърджалийска област
 11. Големите планини – Рила и Пирин
 12. Портата на Родопите – смолянски район
 13. Вкаменената гора – видински регион Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Цените в ски курортите остават непроменени

октомври 1st, 2009 от Ганчев

ски курортиДо средата на ноември се очаква от ски дружествата да обявят цените за съоръженията за предстоящия зимен сезон. По всяка вероятност обаче промяна на цената за лифт няма да настъпи в българските ски курорти. Това съобщи Мая Христова, изпълнителен директор на дружество Юлен, което стопанисва пистите в Банско. Миналата година цената за Банско и Пампорово на еднодневна карта беше 50 лв. От управата на „Пампорово АД“ също потвърждават, че цената за ски сезон 2010 ще остане непроменена.

Интересни оферти се появиха на страниците на някои туристически агенции с наближаването на сезона. Някои туроператори предлагат две лифт карти на цената на една в опит да привлекат повече клиенти, като офертите важат за резервации направени до 1 ноември. От агенциите очакват тази зима да има спад от близо 10% в броя на туристите въпреки антикризисните мерки, които са предприети от Държавната агенция по туризъм.

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »