Приказният дворец Нойшванщайн в Германия

замък НойшванщайнВ далечните земи и безбродните гори  на Баварските Алпи в Германия се е сгушил един   величествен дворец, който досущ прилича на тези от детските приказки. Сякаш туко що появил се от някоя завладяваща история за принцове и принцеси, той не спира да удивлява хората и да ги кара да му се възхищават.

Този неповторим замък се нарича Нойшванщайн, а другото име с което е известен е  „Замъкът на Лебедовата скала” .

Тук на това магнетично място човек се пренася в един друг свят- на мистерии и легенди, които завладяват ума му и разгарят въображението му и го отвеждат далече, далече от реалния свят.

Сам по себе си Нойшванщайн представлява нещо уникално и неповторимо. Той е един блестящ пример за великите постижения на архитектурното дело от средата на 19 век насам и изключителните способности и майсторство на строителите от това време.

Идеята за построяването на палата била на немския крал Лудвиг Втори, който бил вдъхновен от произведенията на своя любим композитор Рихард Вагнер. Така през 1869 година започнало и изграждането на могъщото здание.  То  било поверено в ръцете  на двамата архитекти Едуард Ридел и Кристиян Ян, на които  кралят  имал пълно доверие.

Безумния Лудвиг не успял изцяло да се наслади на своята велика идея, защото малко преди да почине дворецът бил едва частично завършен- от предвидените 360 стаи били готови едва 14.

Строежът на приказния  замък  отнел общо 17 години, като  на външен вид той приличал много на типичните за този период немски рицарски крепости. Отвътре обаче помещенията били обрисувани с различни и интересни сцени от древни митове и легенди, а тронната зала била подвластна на неостаряващата византийска архитектура и традиция.

Няма как да останем безразлични към това великолепно  творение създадено от човек, което носи в себе си толкова много красота, романтика и обаяние. Всеки имал щастието да го зърне само веднъж съм сигурна, че никога няма да забрави срещата си с него и всеки път ще се  вълнува, когато се сети за прекараните мигове тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *