Загадъчния залив Халонг във Виетнам

Много пъти съм се питала  дали някъде по нашата земя има място, което да е едновременно толкова  мистериозно, романтично и удивително и да е запазило  цялата си естествена красота непокътната. Но в същото време да е познато на хората  и те да имат възможността отблизо да му се възхищават.

Да, наистина има едно такова райско кътче и това е самият Халонг, който е заобиколен  от високи варовикови планини и бистро сини води, в които спокойно можете да се оглеждате, като в огледало.  Ако някога имате удоволствието да посетите Виетнам и да се докоснете отблизо с неговата великолепна природа, и по-точно със тайнствения   залив  Халонг , със сигурност ще останете безмълвни.

Тишината и спокойствието са типични  за този район , а невероятното въздействие на природата върху човек е просто неповторимо.

Вдъхновяващ, прекрасен, забележителен, уникален…. думите просто не стигат, за да се опише истинската му същност.

Пред очите ви ще се разкрие една неописуемо съвършена гледка от близо 3000 острова, изглеждащи по-различен начин, образувани в различна форма и които  гордо се издигат над водата. Природата ни е оставила едно безценно богатство, което просто няма равно на себе си.

Другото име, с което  е популярен тук  Халонг е ” Заливът на спускащия се дракон” , като той е един от най-големите  гордости на  виетнамците . Халонг е разположен на 170 км. от град Ханой, в североизточната  част на страната.

Залива се състои от   множество  малки  острова, които разполагат с тесни  плажни ивици и  чисти плажове, отлични за плуване и гмуркане или просто за разходка с лодка между тях.

Този  невероятен  природен феномен представлява истинска атракция за туристите, които с огромен интерес  и  страст запаметяват всяка една  приказна гледка в ума си, поглъщат колкото могат от красотата и очарованието му, на което е трудно човек да се насити и   жадуват да има повече такива места по света.

През 1944 година заливът Халонг става част от Списъка на световното  културно  и природно  наследство  на Юнеско.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *