Хотелите в София регистрират под 30% заетост

Средната официална заетост, която са декларирали всички обекти за настаняване и хотели в София – от петзвездните хотели до стаите за гости, е под 30%, показва статистиката на общинското предприятие “Туристическо обслужване”.

За 2007 година реализираните постъпленията от туристически такси (1 лв. за всяка нощувка) са близо 1.29 млн. лв. Това е малко над 2% увеличение спрямо предходната година. Разпределени по общия брой на леглата излиза, че едно легло е било заетосредно по 100 дни в годината, пише в. “Дневник”

В момента в София има общо 260 обекта за настаняване от всякакъв вид и категория. От тях хотелите са почти сто. Само за последните две години в града са отворили врати общо 69 нови обекта, от които хотелите са 23.

Статистиката дава основание на представители на туристическия бранш да твърдят, че някои хотели укриват реалния брой на туристите, а така и доходите си. Легловата база расте с бързи темпове, а в същото време постъпленията от туристически такси почти не се променят, каза Стоян Лазаров, който е директор на “Туристическо обслужване”. От общинското звено настояват за по-строг контрол на това кой хотел как записва туристите си.

Според мениджъра на “Грандхотел София” Иван Ангелов данните за заетост в града са прекалено ниски и действително може да има съмнения, че някои обекти не записват всички, които отсядат. Мениджърът на хотел “Скай уей” в Симеоново Алекс Орешков пък каза, че процентът на заетост звучи реално. Има хотели, които работят дори на заетост от 10-15 на сто, каза той.

Според данните на общинското предприятие в софийските места за настаняване за периода януари – ноември са спали повече чужденци, отколкото българи. Нощувките от чужди граждани са близо 712 хил., а от българи – над 541 хил.

За сравнение, за същия период на миналата година нощувките от чужденци са малко над 721 хил., а от българи – близо 435 хил. Данните показват, че като цяло броят на настаняванията в хотелите в София расте, но нощувките на чужденците намаляват за сметка на българските.

Най-силните месеци за туризма в София през миналата година са май, юни, август и септември, показват още данните. Тогава от туристически такси са събирани над 120 хил. лв. в силните месеци. Данните не включват заетостта през декември. Година по-рано най-силните месеци са май, юни, септември и октомври, когато хотелите и другите места за настаняване са отчели такси между 100 и 120 хил. лв.

One comment

  1. Ами нищо чудно! София стана една европейска дестинация, и от тук нататък заетостта на хотели в София само ще се увеличава! Радвам се на такива новини и се надявам за напред само по-голяма заестост на хотели в София да има

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *