Стратегията за развитие на туризма до 2013 г предвижда нов закон за туризма.

До три месеца ще стане ясно дали туристическият бранш ще има нов закон, или старият ще се променя, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков. Вече е създадена работна група, която ще анализира необходимостта от нов закон. До три месеца тя трябва да каже становището си. Това стана в края на миналата седмица, когато екипът на агенцията официално представи националната стратегия, изготвена от представители на бранша, на министерства и други държавни институции, пише в. “Дневник”

Стратегията предвижда до 2013 г. приходите от туризъм да достигнат 6 млрд. евро. В момента те са 2.4 млрд. евро. Това ще се постигне чрез повишаване на качеството на морския туристически продукт и паралено засилване на алтернативните форми на туризъм.

За да бъде изпълнена стратегията обаче, е необходима промяна не само на нормативните актове, а и на отговорностите, които различните институции носят за туризма. Документът отново изважда на дневен ред подмятаната от години идея туризмът да се ръководи не от агенция, а от министерство на туризма.

Записано е още, че официалният орган, който ще управлява туризма, трябва да участва в комисиите за регулиране на територията в курортите, при вземането на решения за застрояване на територията и при одобряването на концесиите на плажовете. Наясно сме, че не можем сами да решаваме за концесиите на плажовете, но трябва да участваме в съгласуването им, обясни председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова.

Въпреки, че вече има стратегия, не е ясно колко средства са нужни за нейното реализиране, стана ясно при представянето й. По-голямата част от финансирането се очаква да дойде по линия на европейските фондове, но точни разчети още няма. На следащото заседание на Националния съвет по туризъм в края на месеца се очаква да се обсъжда необходимият бюджет за стратегията, съобщиха от агенцията по туризъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *