Спа – изкушение, на което трудно се устоява

Спа в БългарияПрактикуването на спа не е нещо, което е измислено от съвременния човек. Това блаженство води началото си още от древни времена и е било познато на траки и римляни. Римляните много обичали да се глезят с лековитата вода, да се къпят в големи бани и да се отдават на пълен релакс. Били известни с това, че обожавали да се грижат за себе си и да не се лишават от удоволствията в живота. За да могат да се наслаждават повече на изкушението наречено спа, те започнали да изграждат огромни градски бани, носещо наименованието терми. Именно с появата на термите се поставя и началото на създаването на спа курорти и развиването на тази индустрия.

Спа туризмът в България е  отрасъл, прочул ни в цяла Европа. България се слави като една от малкото страни на стария континент, с такова огромно разнообразие на химическия състав , температура и лечебни свойства на термалната вода.  Българските балнео дестинации се намират в изключително красиви райони с благоприятен климат, което в съчетание с вълшебните минерални извори и отлично изградени курортни бази, определят  интереса на българи и чужденци към спа комплекси като Велинград, Хисаря, Девин, Сандански, Сапарева баня, Кюстендил и др. Всички те се намират в живописни и спокойни местности, които позволяват на човек да изживее една пълноценна почивка.

Велинград - Клептуза

Но тези чудеса, наречени минерални извори не се срещат само у нас. Те са разпръснати из целия свят, което показва, че природата определено знае как да ни глези. Ако сте любителите и почитатели на спа туризма ще ви запознаем и с няколко кътчетата по света, където има изобилие на минерални извори. В България също се гордеем с отличните си балнеоложки курорти, но можем и да споменем други подобни дестинации.

Нова Зеландия е истинска съкровищница със своите стотици минерални басейна. Ако искате да сте по-близо до природата и да усетите магията на нейните дарове, то можете да се отправите към тази страна и да се възползвате от даденостите й .

Имате възможността да практикувате спа на открито, като този шанс не пропускат много местни хора и чуждестранни туристи. Нова Зеландия изобилства от  термална вода. Дори  има райони в страната, където ако си изкопаете малка дупка в земята,тя ще се напълни с вода и ето, че имате малък минерален басейн. Какви блага предлага само природата в Нова Зеландия!

Спа в Нова Зеландия

Исландия също е прочута със своята девствена природа, уникални кътчета и множеството термални извори. В страната са се обособили над 250 термални райони, където бликат повече от 800 извора с лековита вода. Сред най-известните спа курорти в Исландия е Синята лагуна – забележително творение, създадено по естествен начин от природата и представляващо огромен геотермален басейн, простиращ се на площ от 5000 кв. км., който е съвкупност от множество по-малки термални басейни.  Това чудо се намира само на 40 км. от столицата Ряйкявик и на 25 км. от Кефлак. Интересното е, че местните използват за домакински нужди минерални вода, тъй като снабдяването със студена вода им излиза в пъти по-скъпо.

Синята Лагуна в Исландия

Спа индустрията в Коста Рика е една от водещите в страната и във всяка част на държавата ще намерите изобилие от курорти, които предлагат най-различни здравни и релаксиращи процедури. Безценното си богатство Коста Рика дължи на многобройните си вулканични образувания, намираща се на нейна територия. В следствие на това природата я е дарила с възхитителни дарове – термалните басейни, изворът на здравето и красотата!

Спа в Коста Рика

Но все  не забравяйте, че колкото и красиви места да има по света, нашата природа  не им отстъпва по нищо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *