2 от най-силните земетресения в човешката история

октомври 18th, 2011 от dilyana

На 22 май 1960 г., точно в  19:11 ч.(14:11 ч.наше време) Чили е сполетян от най-мощното земетресение, отчитано някога в целия свят от сеизмолозите. Неговата степен е равна на 9.5 по Рихтер, а опустошителното бедствие, което  разтърсило град Валдивия, нанесло толкова много щети и поражения и загинали толкова много хора, че оцелелите след това казват, че сякаш Бог хванал и разклатил земята със страшна сила. Страшно е дори да си представиш какво е да се намираш в подобна ситуация.

Епицентърът на земетръса бил край град Валдивия, намиращ се на 700 км. от чилийската столица Сантяго де Чили. Преди да се случи този страшен трус, е имало няколко не по-малко опасни земетресения, с магнитуд  8 по скалата на Рихтер.

Въпреки че земетресението достигнало рекордна сила, по-голямата част от опустошенията и загиналите жертви са в следствие на последвалото цунами с огромни вълни, достигащи 25 метра височина. Освен това мощният трус бил причината кратерът на вулкана Кордон Каупе да се активизира.

Природните бедствия отнели живота на повече от 6000 души, а повече от половината сгради и къщи в града били изцяло унищожени. От земетресенията и цунамито са катастрофално засегнати и селищата по крайбрежието на Япония и остров Хило, част от Хавайските острови.

Гледката на опустошения град е покъртителна.

Чили

Чили

– Земетресението в Индийския океан е друго мощно земетресение, което разтърсва земята,  с магнитуд между 9.0 и 9.3 по скалата на Рихтер. Това бедствие е с епицентър на о-в Суматра в Индонезия и се случва сравнително скоро – на 26 декември 2004 година.

В следствие на силния земетръс, северният район на о-в Суматра се измества с 36 метра на югозапад, а други по-малки острови,  разположени не далеч от епицентъра са се изместили с 10 – 20 метра на север. Трусът предизвиква унищожителни вълни от цунами, които помитат всичко по пътя си по крайбрежието на Индийския океан.

Седем часа след ужаса в Индонезия, земетресението удря и Сомалия. Близо 270 хил. души са загинали или безследно изчезнали, а цунамито в Индийския океан е най-опустошителното, което човешката история познава.

Сомалия

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар