Браншовите организации надделяха в дискусията по готвените изменения в Закона за туризъм

ноември 28th, 2008 от goody

Отпадат всички спорни текстове в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, които бяха посрещнати критично от браншовите организации. Това е резултатът от първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерския съвет, в която влизат министри, председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) и представители на туристическия сектор.

Няма да има изискване за категоризация на туроператорите и туристическите агенти в зависимост от това дали предлагат вътрешен или международен туризъм.

Отпада текстът, според който самостоятелните заведения извън хотелите да не подлежат на категоризация.

Няма да се изисква 100 процента от живущите в една сграда да дадат съгласието си, ако някой от собствениците иска да развива туристическа дейност.

Отпада и текстът, според който всички туристически обекти (хотели, ресторанти, барове, дискотеки и т.н.) трябва да плащат авторски права на продуцентски къщи.

Вероятно гласуването на второ четене на промените в закона за туризма ще стане след зимната ваканция на парламента.

Освен промените в Закона за туризма, представителите на бранша отново поискаха повече средства за реклама на България като туристическа дестинация.

Участниците се обединиха около идеята новият образ на българския туризъм да се гради около това страната ни да бъде представена като целогодишна туристическа дестинация, решиха представителите на бранша и управляващите.

Интересът на българските туроператори е насочен към съседните на България държави, страните от Централна и Източна Европа, Русия и бившите съветски републики. 2009 година е обявена за годината на България в Русия и това може да се използва като повод за рекламата на българският туризъм там и привличането на руските туристи у нас, посочи Калфин. В тази връзка следващата седмица се очаква и зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев да се срещне в Москва с недоволни руски туроператори, където ще се обсъди начинът за създаване на равни условия при кандидатстване на визи.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Напишете коментар