Запознайте се с най-голямата пещера в света – Ханг Сон Дунг

ноември 15th, 2011 от dilyana

пещера Ханг Сон ДунгЗа пореден път Виетнам ще ни изненада с уникалната си и дивна природа, която  може да впечатли с великолепието си всеки един от нас.

Преди време в труднопроходимите джунгли на Виетнам, дълбоко в пазвите на Анамитските планини, скрита сред високите скали на защитения национален парк „Фонг На-Ке Банг“,  е открита невероятна по рода си пещера. Около този феномен има огромна мрежа от непроучени пещери, където тепърва предстои да се правят изследвания.

Ханг Сон Дунг с право може да претендира за най-голямата пещера в света, със гигантските си размери – 240 метра на височина и 150 м. на широчина. Вътре в това чудо може да се побере цял един небостъргач.пещера Ханг Сон Дунг

В това подземно царство, останало скрито толкова време за хората се намират забележителни форми, тунели, пролуки и карстови образувания. В пещерата се крие толкова много красота, която не може да бъде описана с думи. Просто можем само да кажем, че природата за пореден път ще ни накара да замълчим пред уникалните й способности да твори и създава чудеса.

Пещерата се намира в изключително труднопроходим район. По тези места рядко стъпва човешки крак, затова й толкова дълго време е останала скрита от света. В съпоставка с мащабните й размери, входът й е доста малък и се забелязва мъчно, ако не го видиш случайно или не знаеш къде да гледаш.

Феноменът е открит през 1991 година по време на съвместна научна експедиция между британци и виетнамци, водена от Хо Хан. Тъй като учените нямали необходимата екипировка със себе си, се завърнали на следващата година, за да проучат по-добре района. В крайна сметка се натъкнали на нещо невероятно, а то е Ханг Сон Дунг.пещера Ханг Сон Дунг

През пещерата преминава бурна река, чийто тътен звучи доста страховито. В Ханг Сон Дунг се наблюдават изключително редките пещерни перли, които се получават от капчиците вода, падащи  от тавана върху варовиковите образования. Процесът им на образуване е продължил стотици години. Подобни перли са голяма рядкост, а в пещерата се срещат дори с размери на бейзболна топла. Изумително, нали?

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар