Минералните извори – едно безценно богатство

декември 29th, 2011 от dilyana

Спа Още в Древността хората са познавали невероятното въздействие на термалната вода върху човешкия организъм. Взима ли са си продължителни бани с лековита вода за здраве, красота и дълголетие. Спа процедурите са били едни от най-големите удоволствия за тях и поради тази причина през вековете спа индустрията не е спирала да се развива, като същевременно с времето се е изменяла и модернизирала.

Всеки един от нас знае какво представлява спа индустрията в наши дни – сигурен метод,  за да се почувстваме по-млади, отпочинали и спокойни. Не бива да забравяме, че освен за удоволствие, минералната вода се ползва и в редица оздравителни процедури и за лечение на различни заболявания.

Едно от най-безценното богатство на България е именно наличието на  минерални извори в страната ни. Нашата родина е сред  малкото държави  в Европа, която може да се похвали с такова голямо разнообразие на термални находища.   Съчетанието между благоприятен климат и кристално чисти минерални извори е предпоставка за успешното развитие на спа туризма у нас.

По нашите земи още в миналото са съществували спа курорти, които между другото продължават тази традиция и до днес. Римляните създават Аугуста (Хисаря), Дезудава (Сандански), Пауталия (Кюстендил) и т.н. Любители на спа терапиите били римските владетели Траян, Максимилиан, Юстиниан, които изградили големи и модерни спа курорти.

Голяма част от територията на България е заета с планини. Противно на малките си размери, планините у нас са надарени с  разнообразие от природни прелести и чудеса, в това число и термални извори. В страната ни са установени над 250 находища на минерални вода, което е доста впечатляващ факт. Тя извира от много голяма дълбочина и поради тази причина е кристално чиста.

Обикновено градчета, където в близост има термални извори се превръщат в атрактивни балнеоложки центрове. Планинските селища у нас, които са известни балнео дестинации  са Велинград, Павел Баня, Сапарева баня, Банкя, Добринище, Хисаря и т.н.

Край морето също има места, където се практикува спа, макар и не така масово – Албена, Златни пясъци, Поморие, Бургас и др.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар