Идея за основаването на Гаранционен фонд, който да се грижи за изоставените туристи в чужбина

януари 9th, 2012 от dilyana

туристи в чужбинаДиректорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предложи да бъде основан Гаранционен фонд, който да се задейства в случаите, когато в чужбина има изоставени български туристи, останали измамени по някакъв начин от български туроператори или чуждестранните хотели. По думите на г-н Драганов, фактът, че досега не е бил създаден подобен фонд, е причината да има възможност да бъдат зарязвани в чужбина граждани от България и от други страни, които са си платили на български туроператори за организиране на почивка. И след като останат на пътя, няма механизъм, който да ги върне обратно.

Към момента българското законодателство гласи, че всеки един изоставен турист е необходимо да има на разположение между 500 и 1000 евро, за да може благополучно да се прибере сам, ако попадне в подобна  екстремна ситуация. Когато се завърне  в България, може да потърси правата си в съда, коментира г-н Драганов.

Ако продължава да няма основан подобен Гаранционен фонд, туризмът у нас и в чужбина ще продължава да бъде несигурен за туристите и колкото и усилия да продължават да се полагат за подобряването реномето на страната ни, липсата на такъв фонд ще върви срещу тези опити.

Българският имидж пред Русия значително пострада след скандала, който се разигра лятото с изоставените руски граждани на летището в Бургас, клиенти на туристическата агенция „Алма Тур“. Още един голям скандал избухна и с 12 блокирани българи в Мароко. Българските туристи пострадаха от неуредените финансови проблеми между туроператорите и бяха принудени да стоят с часове на пристанището в Танжер. Едва след като се намеси българското посолство в Мароко, българите успяха да се приберат по родните си места.

Написано в Почивка в чужбина | 1 Коментар »

1 коментар

  1. filip

    Zdravei. Rumene otlichno predstavane zashto ne govrish za Vitosha.

Напишете коментар