Кое е най-горещото място в света?

пустиняЗнаете ли кое е най-горещото място на земята? Може би първото нещо, което ще ви дойде на ум е Сахара, но не това е отговорът. Най-високата температура,измерена на Земята е в Ел Азизиа (Либия).

На 13 септември 1922 г. в Ел Азизиа е регистрирана рекордна за нашата планета температура  и този рекорд се поддържа в продължение на дълги години. Там термометрите достигат до 58 градуса по Целзий, за което допринасят горещи южни  ветрове от пустинята Сахара.

Скорошни проучвания обаче показаха, че Ел Азизиа има и други “конкуренти” и понякога бива изместена от челната позиция.

Едни от  най-горещите точки в света са Сахара, Гоби, Соноран и пустинята Лут. Техният климат е изключително суров и достъпът за рутинни измервания и поддръжка на метеорологични станции са затруднени. Учените смятат, че на Земята има още доста други области, които са много горещи, но все още не са изследвани.

Основните данни за своите проучвания специалистите получават от спътникови снимки, а не ги извършват чрез  наземни инструменти. Спътниците отчитат температурата на повърхността.  Те могат да кажат за количеството топлина в даден район на земята, получена  от слънцето, атмосферата и други източници на топлина.

Най-високата температура в последните години е измервана в пустинята Лут в Иран през 2005 г., като тя достига 70.7 градуса. Лут е рекордьор за 2004,2006,2007 и 2009 г.

Докато местоположението на най-горещото място в света може да се  измества от година на година, условията, които водят към това си остават същите – сухият климат и скалист релеф.

3 Comments

  1. Пише го още в трето изречение.
    В Ел Азизиа (Либия).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *