Ако търсите място за лятната си ваканция – Созопол Ви зове

юли 3rd, 2014 от kalina

SozopolИма един град, който се намира върху няколко марки полуострова, разположени в южната част на Бургаския залив. Този град се нарича Созопол, и се е превърнал в един от предпочитаните родни морски курорти. Не много голям, но с достатъчно начини и места за забавление, Созопол бива посещаван от хиляди туристи всяка година.

И преди да започнем да говорим за забележителности в града, трябва да отбележим, че самият Созопол представлява една уникална забележителност. От града лъхат култура и старинност. В Созопол има сгради, датиращи от различни периоди, на различни епохи.

Най-предпочитани и посещавани от туристите са картинната галерия и археологическият музей. Не по-малък интерес представляват и старинните църкви „Света Богородица” и „Св. Зосим”.

Музеят е разположен в сграда, която е построена през 1961 година, от Светия Синод. В него може да разгледате археологически експонати, датиращи още от V век преди новата ера, та чак до ХVІІ век. Има експонати на християнското изкуство, които пък са от периода ХVІІ – ХІХ век.

На разстояние от около километър извън града, може да видите остров Свети Иван. На него може да видите множество исторически, архитектурни и културни паметници, различни видове защитени птици, както и да се насладите на уникална и вдъхновяваща природна картина.

Старинен Созопол представлява археологически и архитектурен резерват, който освен това, е обявен за музей. Състои се от около 180 къщи, които датират от периода ХVІІІ – ХІХ век.

Околностите на града също предизвикват интерес у туристите, и има защо. В близост до града се извисява небезизвестният връх Бакърлъка, Змийският остров, и устието на живописната река Ропотамо.

В района на гореспоменатия връх, туристите могат да видят тракийски крепости, които са строени още през ХІІ – ХІІІ век преди Христа.

Значителни части и фрагменти са запазени и от крепостните стени и кули, обграждали някога старинен Созопол. Те датират от 511 година.

Ако трябва да Ви изброяваме още от забележителностите на Созопол и околностите му, сигурно трябва да напишем книга. За това спираме до тук, а ако Вие проявявате интерес към тях – градът Ви очаква.

Написано в Летен туризъм, Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар