България участва на международното изложение Destinations’2008 в Лондон

януари 31st, 2008 от goody

Държавната агенция по туризъм организира представянето на България с рекламен щанд на международната туристическа борса Destinations от 31 януари до 3 февруари 2008 г. в изложбен център Earls Court- Лондон, съобщават от Държавната агенция по туризъм.

Destinations – Лондон е най-големият туристически панаир с насоченост към масовата публика, на който през 2007 г. посетителите бяха над 54 000, изложителите – 365 от 60 страни. Профилът на изложителите включва както авиокомпании, хотели, национални и регионални туристически бордове, тематични паркове, туроператори и турагенти, круизни компании, така и брокери и компании за продажба на всякакви травел аксесоари. Периодът на панаира съвпада с този на взимане на решение за лятна почивка от британските туристи и записване.

На българския щанд, който е на площ от 24 кв.м и е разположен в близост до централния вход на изложението изложителите са Държавната агенция по туризъм и британската компания „Балкан Холидейз” ООД.

Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Стратегията за развитие на туризма до 2013 г предвижда нов закон за туризма.

януари 30th, 2008 от goody

До три месеца ще стане ясно дали туристическият бранш ще има нов закон, или старият ще се променя, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков. Вече е създадена работна група, която ще анализира необходимостта от нов закон. До три месеца тя трябва да каже становището си. Това стана в края на миналата седмица, когато екипът на агенцията официално представи националната стратегия, изготвена от представители на бранша, на министерства и други държавни институции, пише в. „Дневник“

Стратегията предвижда до 2013 г. приходите от туризъм да достигнат 6 млрд. евро. В момента те са 2.4 млрд. евро. Това ще се постигне чрез повишаване на качеството на морския туристически продукт и паралено засилване на алтернативните форми на туризъм.

Прочети повече »

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Отстъпка 10-20% да ползват българи в родните ни курорти

януари 30th, 2008 от goody

Това предвижда проектоспоразумение между хотелиери и туроператори, което се очаква да бъде подписано на 21 февруари, след откриването на туристическата борса “Ваканция“. Това съобщи Румен Драганов, председател на организационния комитет на националната кампания “България – рай и за българите“, цитиран от БТА.

Ще има възможност покупката на туристическите пакети да става една година, шест или три месеца по-рано, при внасяне на определен депозит. По данни на Драганов оборотът, реализиран от българските туристи при посещение на туристически обекти в страната, е близо 2 млрд. лв. За миналата година пътуванията на българите в страната с цел екскурзия и туризъм са били 15.9 мил. Амбицията на кампанията е след 10 години броят на пътуванията на българите в страната да надхвърли 20 милиона.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Хотелите в София регистрират под 30% заетост

януари 23rd, 2008 от goody

Средната официална заетост, която са декларирали всички обекти за настаняване и хотели в София – от петзвездните хотели до стаите за гости, е под 30%, показва статистиката на общинското предприятие „Туристическо обслужване“.

За 2007 година реализираните постъпленията от туристически такси (1 лв. за всяка нощувка) са близо 1.29 млн. лв. Това е малко над 2% увеличение спрямо предходната година. Разпределени по общия брой на леглата излиза, че едно легло е било заетосредно по 100 дни в годината, пише в. „Дневник“

Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

В Боровец и Пампорово се проведе семинар на тема „Сигурност в хотелите”

януари 23rd, 2008 от goody

На 20 и 21 януари със съдействието на Държавната агенция по туризъм в курортите Боровец и Пампорово се проведе семинар на тема „Сигурност в хотелите”, съобщиха от пресцентъра на ДАТ.

Гостуващи лектори на семинара бяха представители на Британската федерация на туроператорите. Участие взеха управители на хотели и ресторанти от трите ни зимни курорта – Пампорово, Боровец и Банско, управители на ски-училища, представители на туроператорски фирми, национални и местни браншови организации, както и представители на Министерството на здравеопазването и общини. Целта на семинара беше постигане на взаимодействие между различни институции при цялостното обслужване на почиващи и свеждане до минимум на рисковете от инциденти.

Подробно бяха представени изискванията на Британската федерация за противопожарна безопасност, нормите за хигиена в заведенията за хранене и нормите за обезопасяване на всички прилежащи към местата за настаняване територии.

Включилите се в семинара получиха сертификати за участие.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

България е топ дестинация в Германия за Лято-2008

януари 21st, 2008 от goody

списание FVWВ статия от първия брой за 2008 от реномираното немско бизнес издание за туризъм FVW посочват България като една от най-популярни дестинации за предстоящия летен сезон.

От Съюза на инвеститорите в туризма съобщиха, че се наблюдава затвърждаване на тенденцията за възвръщане към „доброто старо време“ и даже засилване на интереса на немските туристи към българските курорти. По видове туризъм класацията се води от круизите и почивките със спа и уелнес програми.
Това преодоляване на спада в записванията на германските туристи за България до голяма степен се дължи и на възобновената връзка между германските туристически агенти и българските компании, съобщават от Съюза.

Съвместно с авторитетната аналитична агенция GIATA изданието публикува анализ проучване в 16 000 бюра за резервации в Германия. Резултатите сочат, че всички немски туроператори поставят България в списъка на най-печелившите дестинации за миналото лято.

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

« Предишни теми