Мадарският конник победи в кампанията „Българските символи“

юни 29th, 2008 от goody

Мадарски конникМадарският конник събра 25,44% от гласовете в кампанията „Българските символи“ и спечели правото да бъде глобалният символ, с който България ще се представя в Европа и цял свят.

Финалната дискусия се състоя днес в Слънчева зала на Националния исторически музей. На второ място се нареди кирилицата с 21,96%, на трето място – историческият хълм Царевец – с 15,3%, на четвъртото място зае българската роза и розово масло – с 10,16%, пети в класация остана Рилският манастир.

След решение на БНБ той може да бъде отпечатан и върху монетите на българското евро.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

юни 26th, 2008 от goody

За първи път в България община Бургас организира Фестивал на пясъчните фигури.
Интересът към него е голям и в града са пристигнали първите майстори на пясъчни скулптури от 10 страни, предаде „Фокус“.

До края на месеца скулптори от цял свят ще ваят от пясък фантазиите край бургаския плаж. На площ от пет декара в бургаския парк Езерото в Морската градина ще се творят замъци, кули, автомобили, русалки, пирати и други фантастични скулптори от пясък. За причудливите модели частна фирма е осигурила 2500 тона пясък, донесен от река Велека и смесен с глина за да е устойчив на метеорологичните условия. Във Фестивала участват изявени майстори, които могат да се похвалят с богата колекция от отличия от подобни фестивали и шампионати по цял свят. Сред тях има и далечен потомък на Рембранд .

Невероятните пясъчни произведения ще бъдат изложени до края на туристическия сезон. Официалното откриване ще бъде в началото на юли. Предвижда се специално осветление и денонощна охрана на бъдещия феноменален пясъчен град, в който ще се влиза срещу билети на цена от 5 лева за възрастни и 3 лева за деца.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Дунавски екопроект стартира с дарение на Световната Банка за 7.5 млн долара

юни 25th, 2008 от goody

На 23 юни бе даден официален старт на екопроект, финансиран от Световната банка с дарение от 7,5 млн. долара обхващаш най-големия дунавски остров, който се намира край Белене. Построени са шлюзове и канали, чрез които високите дунавски води навлизат в защитени влажни зони. Така условията стават по-благоприятни за популацията на рибата, за опазване на застрашени от изчезване видове птици, животни и растения.

В церемонията по откриване на съоръженията участва Флориан Фихтл, постоянен представител на Световната Банка за България. Той отбеляза, че създадените условия за възстановяване на влажните зони на острова създават възможност за бъдещо развитие на туризма в района, за откриване на работни места и за опазване на басейна на реката от органични замърсявания.

С този проект страната ни изпълнява ангажименти към Конвенцията за опазване на река Дунав, като участва в Регионалната инициатива за възстановяване на Дунавските влажни зони. Подобни проекти вече са изпълнени успешно в Австрия, Унгария, Хърватска и Румъния.

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Опазвайки природата, можем да привлечем по-богати туристи

юни 2nd, 2008 от goody

За по-щадящ подход към природата призова министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на Втората национална конференция по туризъм в столицата. По думите му, по този начин ще можем да привлечем и по-богати туристи и така дивидентите за страната ще бъдат много по-сериозни.Министърът каза, че трябва, да се създаде ефективна работна среда и да се дискутират проблемите в сферата на туризма, защото той има още по-големи възможности за развитие. Опазването на природата и спазването на природозащитното законодателство ще доведе до добри резултати в туризма.

Министърът припомни, че заедно с Гърция и Испания, България има най-богатото биоразнообразие. И затова 30 % от територията на страната ни са обявени за защитени зони.

Чакъров каза, че ще бъдат построени множество пречиствателни станции за отпадни води по цялото Черноморие. За такива проекти са участвали 167 общини, с 191 предложения, на обща стойност около 200 млн.лв. За проекти във водния сектор ще бъдат изразходвани общо 1 млрд.лв.

Той каза още, че министерството е отворено за предложения към всички общини, но каза, че по-активните, са малките и средни, и призова големите към действие. Чакъров каза, че ще бъде създаден и публичен регистър на всички проекти свързани с екологията. Така, в интернет всички ще знаят различните етапи от развитието на даден проект.

Министърът отбеляза, че е необходимо да се положат повече усилия в областта на разделното събиране на отпадъците, защото различните туристически обекти полагат усилия за това, докато фирмите за сметосъбиране ги смесват.

Написано в Българската природа | Няма коментари »