Кроят планове за нов Слънчев бряг между Черноморец и Созопол

февруари 21st, 2008 от goody

къмпинг СмокиняИвицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.

Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип – не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.

Ще се строи обаче на бившите къмпинги „Градина“ и „Каваци“. Вече се работи на земите зад „Градина“, по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на „Каваци“. Собственик на къмпинг „Градина“ е „АКБ Форес“, общината има 40 дка в него заедно с „Дюни“ АД, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в „Градина“, където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но созополският кмет твърди, че именно там „ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване“.

към пълната статията в Дневник.БГ

Написано в Какво ново по морето? | 1 Коментар »

Мадарският конник в проект за изключителна дестинация в ЕС

февруари 20th, 2008 от goody

МадараОбщина Шумен, неправителствени организации, експерти по история на туризма и туроператори са разработили идеен проект „Знакът на Херос по нашите земи“. Проектът е представен пред Държавната агенция по туризъм и до май ще се конкурира с другите български предложения по темата .

Той предвижда посрещане на туристите на аерогара Варна и трансферирането им до Мадара където туристите ще разгледат и скалния релеф Мадарския конник. В голямата пещера на Трите нимфи актьори ще пресъздават ритуални танци на древните траки. Следва посещение на светилището на богинята на съдбата Тюхе, покровителка на изобилието и символ на щастието и благоденствието.

На следващия ден програмата включва посещение на Регионалния исторически музей, където групите ще се запознаят с уникалната находка на гробница, свързана с името на съпругата на древен тракийски велможа с надпис „Гонимаседзе – жената на Севт“.

Турът предвижда още и запознаване с традициите на винопроизводството в избата на село Осмар, кукерско шествие в село Веселиново и представяне на погребалните традиции на траките в село Ивански. В последният ден гостите ще посетят държавния конезавод „Кабиюк“.

В случай, че предложението на Община Шумен бъде избрано ще последва състезание с проектите на още 17 страни от Европейския съюз за изключителната туристическа дестинация на 2008 г. „Предложеният от нас туристически продукт обхваща един четиридневен тур, представящ култа към нимфите, виното и коня“, поясни днес старши експертът по европейска интеграция в Община Шумен Добромира Янкова.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Агенцията по туризъм събира данни за нуждата от чужди кадри в туризма

февруари 20th, 2008 от goody

По повод облекчаване режима за внос на чуждестранни кадри от Държавната агенция по туризъм отправиха офицялно запитване към браншовите туристически организации да предоставят информация за нужната работна ръка за сектора на туристическите услуги.

Подадената информация трябва да включва броя работни места, професии и заплащане. Определеният краен срок за изпращане на декларации е 29.02.2008

Идеята е събраната информация да се предаде на Министерството на социалната политика, за да бъде взета предвид при преговори с други страни по въпроса за внос на работна ръка.

Оригинала на разпростатеното писмо може да видите тук

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

СПА центрове в село Крушуна за 28 млн. евро

февруари 20th, 2008 от goody

Водопади КрушунаОколо 28 млн. лв. евро предстои да бъдат инвестирани в ловешкото село Крушуна, съобщи кметът на община Летница д-р Красимир Джонев. Парите ще бъдат вложени в изграждането на хотел, СПА център и три балнеосанаториума. Целта е да се разработят и използват минералните извори в едно от най-красивите села в България. Проектът се реализира от община Летница и фирма „Литекс Комерс“. За целта общината е преотстъпила 54 дка земя на стойност около 1 млн. лв.В момента е готов проектът на хотела и се работи по съгласуването му с различни институции. Идеята е в най-скоро време да започне изграждането му. По предварителни планове комплексът трябва да е завършен до 4 години.

Минералните извори в село Крушуна са с дебит 15 л/сек. и са с минерализация 12 на сто. Те ще се използват основно за лечение на кожни заболявания и заболявания на опорно-двигателната система.
selo.bg

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Правим реклама на българския туризъм в Русия

февруари 19th, 2008 от goody

Държавната агенция по туризъм съобщи че стартира рекламна кампания по водещите руските телевизии.

Четири 30-секундни клипа вървят от 18 до 29 февруари 2008 г по канал Россия в градовете Екатеринбург, Иркутск, Ижевск, Казан, Красноярск, Новосибирск, Самара, Уфа, Челябинск. Същите клипове се излъчват от 18 до 29 февруари и по Първи канал в Краснодар, Перм, Ростов на Дон, Тюмен, Улан-Уде, Якутск. Клиповете, рекламиращи България, се излъчват и в района на Омск – от 18 до 22 февруари по Първи канал, а от 23 до 29 февруари – по канал Россия.

Клиповете показват България като туристическа дестинация с възможности за различни видове туризъм, като акцентът пада върху лятото и морето, където е фокусиран и най-големият интерес от страна на руските туристи. Клиповете показват и природните красоти, възможностите за обиколни турове и културни маршрути, СПА, яхтен туризъм, забавления за младежката публика.

Кампанията ще бъде повторена в същите градове от 5 до 25 май 2008 г.

Рекламна кампания ще се проведе и от 10 март до 6 април по другите водещи руски тв канали – НТВ и ТВЦ. Клиповете ще бъдат излъчвани в Москва и региона, Санкт – Петербург, Екатеринбург, Новосибирск, Калининград, Самара, Ростов на Дон. По телевизионните канали в тези региони ще вървят кратки клипове от по 5, 10 и 15 секунди.

Държавната агенция по туризъм планира стартирането на рекламни кампании за България и по Евроспорт, Евронюз и СNN.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

900 млн. евро ще бъдат отпуснати за развитие на селския туризъм

февруари 17th, 2008 от goody

Те са предназначени по три направления от Програмата за развитие на селските райони – „Разнообразяване към неземеделски дейности“, „Подкрепа за създаване на микропредприятия“ и „Насърчаване на туристическите дейности.“ По първото направление ще се подпомага селския туризъм, местното занаятчийство, инфраструктурни проекти и всички инвестиции извън земеделието. Бенефициентите по тази мярка могат да бъдат земеделските производители в селските общини. Тези от тях които са за над 50 хил. евро имат възможност да получат авансово плащане до 20 % от стойността на проекта.

По втората схема ще бъдат подпомагани еднолични търговци, юридически и физически лица, а по третата общините. Финансовата помощ, която ще се отпуска е в размер на 70 % от одобрените разходи, но не повече от 200 000 евро.

Написано в История и култура | Няма коментари »

« Предишни теми