Забележителният замък Вавел в Краков

март 28th, 2010 от dilyana

Краков е един от най- старите , най-големите  и най-  красиви градове в Полша. Със своята многовековна  и велика история, и древен и забележителен облик , той се е превърнал в една от най- предпочитаните туристически дестинации  за посетители от  всички краища  на света, не само в Полша, но  и в цяла Европа.

Всеки един дошъл да разгледа  великолепния град, няма как да не е усетил  неповторимата атмосфера, която се носи тук, така тясно свързана с древното, далечното и загадъчното време, което е било много, много преди нас. На това място  неизменно се усеща полъха на  едно  велико  минало  и една вече отминала ера, в която човек идвайки тук заживява. Всяка една сграда и кътче земя носят много спомени, тайни и легенди, които и  до днес  си остават  дълбоко забулени в своята мистерия. 

Краков е създаден преди повече от 13 века, като той е бившата столица на Полша. За самото му образуване се носят много интересни и пленителни истории. Най- известната от тях е, че  по тези земи много отдавна живеел голям и свиреп дракон на име Вивел. Много смели мъже са се опитали да се преборят с него, но никой от тях не успял. Най-накрая се появил великият господар Крак, който бил изключително силен и мъдър. Той успял да унищожи зловещото чудовище, което скоро се превърнало в символа на Краков, а Крак-в негов незабравим герой.

Замъкът Вавел е най- прочутата емблема на  града. Той е бил използван от полските владетели като главна резиденция в периода  от 11 до 17 век. През 1609 година Вавел бил напълно опожарен и  години по- късно той преминава в ръцете на австрийците. Поляците успяват да го откупят от тях чак през 20 век, тогава започва и неговата реставрация.

На външен вид замъкът изглежда изключително пищен и внушителен по своите размери. В неговата архитектура се преплитат различните стилове на полската, австрийската и германската архитектура, което го прави и уникален. В наши дни палатът  е превърнат в музей, като най- голямото му богатство е незаменимата колекция от фламандски гоблени от школата на Рубенс.

Едно от най-уникалните  и красиво украсени  помещения   тук е Тронната зала. Погледът  ви няма да може да се насити на изяществото и майсторството, с което  са изработени  и декорирани луксозните  мебели и  са украсени високите стени. Впечатление ще ви направи какво внимание се е обръщало и на най- малките детайли. Интересното е, че  на тавана  в тази зала има закрепени точно 30 гипсови глави, но преди са били и повече. Но поради превратностите през, които е преминал Вавел са оцелели само толкова.

Катедралната църква на двореца е също толкова забележителна, колкото и самия той. Тук се пазят саркофазите на единствената полска кралица Ядвига, както и на полско -унгарския крал Владислав Варненчик, загинал през 1444 година в битката с турците  при град Варна.

От замъка се разкрива една чудесна гледка към река Висла и част от историческия град. Можете спокойно да се насладите на приятната атмосфера и красотите, които се откриват пред вас.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар