Дворецът Потала – най-голямата гордост на Тибет

февруари 28th, 2010 от dilyana

Дворецът  Потала е един от най-запомнящите се  и величествени  символи на тибетското   могъщество и великолепие. Разположен върху красивите хълмове на просторната долина  Лхаса, той се извисява на близо 170 метра височина от земята.

Огромният  монументален комплекс все още носи спомена за неугасващото си велико минало и пълна с превратности история. Той е съхранил голяма част от  тибетската култура  и интересни обичаи и просто няма равен на себе си. Потала е  един ярък пример за истинското майсторство на древните тибетски строители и  за неповторимите архитектурни  решения и  традиции  в страната  през онова време. Той изглежда толкова  неповторим и прекрасен, че отначало на човек  би му било  трудно да повярва, че всичко тук е излязло изпод човешка ръка. И до днес  палатът кара всеки един посетител да замлъква пред  неговата прелест , да се възхищава на външния му вид  и никога да не забравя срещата си с него. 

Будистката крепост Потала  е създадена още през 7 век от  владетеля на  древния  Тибет Сонгцен Ганпо, който силно  желаел да бъде  и издигнат дворец по стръмните склонове  на планината Марпо Ри. Той обаче не успял да осъществи своята мечта и чак през 1645 година започва строежът на самия замък, при управлението на Далай Лама Пети. По време на своето царуване той успял да завърши така наречения Бял дворец. Малко по- късно  било поставено и началото на изграждането на Червения дворец, който бил построен за около 10 години, но за това били нужни огромна маса строителни работници и множество художници и занаятчии. Крайният  резултат бил дори повече от впечатляващ, като  целия  комплекс станал едно от най-великите постижения, създавани някога от човек. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Франция за пореден път най-доброто място за живеене в света

февруари 21st, 2010 от dilyana

Според проведената наскоро  анкета на списание International Living Франция е най-предпочитаното място за живеене в света, предаде Си Ен Ен. По качество на живот Франция изпреварва дори страни като Сащ,  Австралия, Германия, Канада  и Швейцария.

Тя за пети пореден път оглавява челните позиции в тази надпревара и нищо чудно и догодина пак да е така. Една от главните причини Франция да е най-доброто  място за живеене са стабилните финанси на страната, нейната добра инфраструктура и обществен ред.

Разглеждат се основно  9  подкатегории, а те са  обществен ред и климат, инфраструктура, околна среда, свобода, здраве, свободно време, икономика, ежедневни разходи и култура. По отношение на икономическите показатели тя е поставена на 11 позиция, а е на 18 място  по въпроса за  мерките за борба с климатичните промени. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Град Мелник-едно малко очарование

февруари 21st, 2010 от dilyana

Пътувайки за Мелник ще минете през множество приказни и чудни места, които никога няма да забравите. Те ще се запаметят дълбоко в съзнанието ви и всеки път като се сетите за тях, ще имате чувството , че сте там. Град Мелник е най-малкият град в страната и е разположен в Югозападна България. Ширейки се в югозападното подножие на Пирин планина , той е заобиколен от красива и дивна природа. През всеки един сезон от годината тук е безкрайно красиво. През пролетта и лятото всичко оживява за нов живот и навсякъде се носи свежест и ухание на туко що разцъфнали цветя, а птичките нежно пеят своите мелодични песни. Есента, когато всеки един хълм, било или поляна  са  покрити с жълта постеля от изсъхнали листа и цветя, пак е някак романтично и прекрасно. А зимата пейзажите са просто уникални . Сякаш попаднал в плен на огромните и мощни титани надвиснали над него, които са целите отрупани с мек и бял снежец, очарователният Мелник изглежда като някаква зимна приказка. Нощем множество светлинки се прокрадват в мрака и разкъсват със своята топлинка смразяващите снежни вечери. Малките коминчета на симпатичните къщички пушат в студеното време , а димът се извисява високо, високо към небето.

Градчето има изключително дълга и пълна с множество превратности история. Въпреки всичко обаче и до днес е успяло да запази много от чертите , духа и бита на своето минало, както и старинните къщи с забележителна архитектура и големия брой  исторически паметници . Днес Мелник е един от 100 национални туристически обекта, а за най- уникалните места, които можете да видите тук, ще ви разкажа малко по-надолу. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Островът Мон Сен Мишел във Франция

февруари 18th, 2010 от dilyana

Това е едно невероятно красиво място, все едно излязло от приказките. Тук човек може да заживее в един нереален свят, много далечен от истинската реалност.

Мон  Сен Мишел е малък скалист остров намиращ се в областта Нормандия. Той е само на километър от северните брегове на Франция , в непосредствена близост до устието на река Куено. Днес на този приливен остров се разполага  невероятния  палат  на френско  абатство, което е посветена на Архангел Михаил. Негова  величествена статуя  е издигната на върха на църквата, която  е на цели  170 метра от  земята. В абатството днес живеят  около 43 души, но наплива от чуждестранни туристи всяка година тук е огромен.  До него има изграден малък и тесен път, който обаче е и много опасен, защото когато настъпи приливът, той  залива  всичко пред себе си. Доста туристи идвайки тук с цел да разгледат красотите на  това място, са намирали гибелта си.

През 6-7 век на скалистия остров е имало построена  древна  крепост,  но малко по-късно тя е завладяна от франките и станала част от тяхната империя. Относно построяването на първия  манастир има една много стара легенда, която гласи, че  през 708 година Архангел Михаил се явил на църковния глава на Авранш-  Обер  и му  заповядал да издигне храм на  Мон  Сен Мишел. Епископът обаче не се вслушал в думите на архангела и последният пробил  с пръстта си черепа на Обер. Малко по- късно църквата била издигната, а в същото време  островът започнал да се заселва с нови хора, които  оформили и село около  прекрасния  палат  на абатството.  През следващите векове  Мон  Сен  натрупал  значителни богатства, а архитектурата  на  абатството нямала  равна на себе си във Франция. На външен вид  манастирския комплекс е изключително красив и забележителен .  С   течение на  много години  обителта е била достроявана, доизграждана и частично променена, за да добие великолепния вид, който има днес. Абатството е било оградено с високи и мощни зидове, за да устоява и да не бъде превземано  от множеството врагове.

Към 15-16 век  манастирът е затворен и превърнат в затвор за духовници. Благодарение на активната дейност на много видни френски личности през 1863 година затворът е закрит, а през 1979 година  Мон  Сен е обявен  от Юнеско за част от световното и културно наследство.

Той  добива особено голяма популярност, след като  вдъхновява написването на няколко песни, появява се в няколко филма, един от които е на Дисни от 2004 година.

Ако някога ви се отдаде възможност да дойдете тук и да посетите това  магично място, не я пропускайте. Ще ви останат прекрасни спомени, а и ще има да разказвате много, за това свое приключение.

Написано в Свободно за туризма | 2 Коментари »

Терени по морето се заменят за по 8 лв. квадрата

февруари 18th, 2010 от dilyana

Посредством замени за последните няколко години  квадратния метър на  някои от  терените  по северното Черноморие са стрували 8 лв. Това звучи доста учудващо, имайки предвид, че реалната стойност на един квадратен метър по крайбрежието струва около 150-200 евро.

Тази новина беше обявена от БНР, след като представители на  Герб извършили кратка проверка на някои от  по-известните имоти.

Директорката  на Държавно ловно стопанство  Балчик Калинка Тодорова заяви, че  за няколко години  от Държавния горски фонд  в териториалния обхват на града са били извършени  замени  за над 4 хил. декара  терени, най-вече  за  земи и гори във вътрешните части на България.  Директорката обяснява, че тези инвестиции не са напразни. Примерно до Бялата лагуна ловното стопанство има  два имота на първа линия, които са били заменени.  Тяхната цена за декар  според държавните стандарти  е около 8 хил. лв., а пазарната им със сигурност не пада под  150-200 евро. В непосредствена близост  до курорта Русалка пък имат замяна  за  около 170 декара, извършена през 2009 година. Квадратния метър е бил оценен за 8 лв.  Г-жа Калинка Тодорова отбелязва, че всички земи- независими частни или държавни, са под опеката на  Държавното ловно стопанство. Прочети повече »

Написано в Какво ново по морето? | 1 Коментар »

„Каталог на българския туризъм“ ще бъде представен в края на март в Румъния

февруари 17th, 2010 от dilyana

„Каталог на българския туризъм„  ще бъде издаден в най-скоро време на румънски език и разпространен в северната ни съседка. Целта е да се запознаят  румънските  граждани с всички наши природни и културно-исторически забележителности и така тяхната посещаемост да стане по-голяма. Кампанията по изготвянето и стартирането на проекта е поета от Българо -румънската  търговско промишлена палата (БРТПП), като тази идея се зародили заради повишения интерес на чуждестранните туристи към  нашата родина през последните 2-3 години. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми