Преображенския манастир – усещане за мир и спокойствие

март 30th, 2010 от dilyana

Преображенският  манастир е един от най-забележителните  и прекрасни монашески обители в България. Той се намира само на няколко километра от град Велико Търново и е едно от най-известните места в околността.

Сгушил се на висок хълм  в  старопрестолните масиви, сред гъсти гори и широки хоризонти,  той  е едно бягство от действителността и завръщане към тишината и спокойствието на природата. Прочети повече »

Написано в История и култура | 4 Коментари »

Забележителният замък Вавел в Краков

март 28th, 2010 от dilyana

Краков е един от най- старите , най-големите  и най-  красиви градове в Полша. Със своята многовековна  и велика история, и древен и забележителен облик , той се е превърнал в една от най- предпочитаните туристически дестинации  за посетители от  всички краища  на света, не само в Полша, но  и в цяла Европа.

Всеки един дошъл да разгледа  великолепния град, няма как да не е усетил  неповторимата атмосфера, която се носи тук, така тясно свързана с древното, далечното и загадъчното време, което е било много, много преди нас. На това място  неизменно се усеща полъха на  едно  велико  минало  и една вече отминала ера, в която човек идвайки тук заживява. Всяка една сграда и кътче земя носят много спомени, тайни и легенди, които и  до днес  си остават  дълбоко забулени в своята мистерия. 

Краков е създаден преди повече от 13 века, като той е бившата столица на Полша. За самото му образуване се носят много интересни и пленителни истории. Най- известната от тях е, че  по тези земи много отдавна живеел голям и свиреп дракон на име Вивел. Много смели мъже са се опитали да се преборят с него, но никой от тях не успял. Най-накрая се появил великият господар Крак, който бил изключително силен и мъдър. Той успял да унищожи зловещото чудовище, което скоро се превърнало в символа на Краков, а Крак-в негов незабравим герой.

Замъкът Вавел е най- прочутата емблема на  града. Той е бил използван от полските владетели като главна резиденция в периода  от 11 до 17 век. През 1609 година Вавел бил напълно опожарен и  години по- късно той преминава в ръцете на австрийците. Поляците успяват да го откупят от тях чак през 20 век, тогава започва и неговата реставрация. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

В Мелник и Сандански хотелите са пълни за Великден

март 26th, 2010 от dilyana

Предстоящият  празник Великден  раздвижи малко нещата в българския туризъм  и даде искрица надежда, че това лято  малките семейни хотели и големите луксозни такива, все пак няма да останат съвсем празни в разгара на горещия сезон.

Голям наплив от туристи  има в град Сандански, решили да изкарат  на това място  един от най-хубавите християнски празници. Хотелите там са запълнени и ще работят на пълна пара, това предаде за радио „Фокус”  – Пирин Мария Таушанова, която е секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в градчето.

Освен в курортното селище , има доста резервации и в град Мелник, които в повечето случаи са с продължителност от три до пет дни. На гостите на двата града ще им се обръща специално внимание, за да останат напълно доволни и догодина пак да се завърнат там.

Мария Таушева отбеляза, че повечето от посетителите на град Мелник ще бъдат най- вероятно от  южната ни съседка Гърция. В Сандански обаче направените заявки са основно от български туристи.

Хотелиерите  предлагат доста примамливи промоционални пакети  на  напълно достъпни цени, като  включват  безплатни СПА услуги и  безплатен салатен бар  за вечеря. А при това положение е трудно човек да устои.

Тази година като цяло направените резервации в Сандански и  Мелник са повече, отколкото  са били миналата година за същия период. Интересното е, че туристите –  както нашенските, така и чуждестранните,  са се ориентирали най-вече към  по- новите  хотели и къщи за гости.

Нека всички българи прекарат един прекрасен Великден заедно със своите близки, роднини и най- обичани хора!

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

5 места, които трябва да посетим преди да умрем

март 26th, 2010 от dilyana

Може би много пъти сте се питали кой са най – интересните, най-вълнуващите и най-завладяващите туристически дестинации по света. Факт е, че те са страшно много и  малко са тези, които имат възможността да обиколят повечето от тях. След мъничко  ще ви запозная с едни от най-известните и  внушителни места, които някога можете да видите.

 

1.Водопада  Виктория.

Това е един от най-красивите и приказни водопади, които съществуват на нашата планета. Бурните му води извират от река Замбези, която се намира между африканските държави Замбия и Зимбабве. Жителите от тези страни наричат този природен феномен Моси-Оа-Туния, а  всеизвестното  си название Виктория носи от средата на 19 век. Всеки дошъл да посети великолепието на живописния водопад е оставал без дъх и се е прекланял пред могъществото му.

 

2.Египетските пирамиди.

Пирамидите са  част от Седемте чудеса на античния свят, като  са единствените оцелели до днес. Те са свидетелство за истинската мощ  и величие на съществуващите някога древни нации и народи. Най-известните от  тях  са  пирамидите на  фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, които се намират в Мемфиския некропол на западния бряг на река Нил. Строителството на огромните здания било тясно свързано с религиозните вярвания и убеждения на древните египтяни и тяхната почит към великите им богове.  Големият Сфинкс в Гиза, който също е неделима част от старите пирамиди представлява  внушителна по своите размери статуя, изобразяваща човешка глава и тяло на лъв, като тя символизира пазител на спокойствието на погребаните в пирамидите фараони.

 

 

3.Мачу Пикчу  или  т.н. „Изгубеният град на инките”  е създаден от тях през 15 век в днешен Перу. Древното селище е издигнато на приблизително 2400 метра надморска височина в Андите, като е построено в чест на могъщия владетел на този народ – Пачакути. Оттук се откриват  зашеметяващи гледки и пейзажи, които са просто несравними.

 Като цяло града е бил много малък и не се състоял от повече от  200 сгради, които представлявали в  основната си част храмове, складове, жилища на обикновеното население и резиденции. Тук обаче се крият много тайни и загадки, които едва ли някога ще разберем. Едната от тях е, че през 1552 година, когато испанците навлезли тук, всичките жители на Мачу  Пикчу  изчезнали мистериозно и до сега никой не може да обясни какво точно се е случило тогава.

Днес той  е част от световното културно и природно наследство на  Юнеско.

 

4. Колизеумът в Рим е  античен римски амфитеатър издигнат по заповед на император Веспасиан, но строежът му завършва при наследника му Тит през 80 година. Мощното здание е едно от най-великите постижения на древното римско  архитектурно дело и неоценим исторически паметник в наши дни. Всяка година тук се стичат множество туристи, дошли отблизо да станат живи свидетели на един отминал свят, който с гордост и до днес  напомня за себе си.

Определено Колизеумът е едно от местата, които трябва да посетим поне веднъж в живота си.

 

5. Сигурна съм, че сте чували за Наклонената кула в  Пиза, Италия, която всъщност представлява  катедрална камбанария. Интересен е фактът, че скоро след нейното издигане към края на  1173 г. тя започва значително да се накланя на север, вместо да стои в изправено положение. За близо сто години нейният строеж бил спрян, а когато бил възобновен кулата  от север започнала да  мести  наклона си на юг. Удивителното в случая е, че камбанарията по принцип отдавна е трябвало да падне, но е факт, че и до сега  не е. Специалисти редовно следят за нейното състояние и  се опитват  по всякакъв начин да предотвратят евентуалното й срутване.  Тя е висока приблизително 60 метра и достига внушителното  тегло от 15 000 тона.

 

 

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

Приказният дворец Нойшванщайн в Германия

март 24th, 2010 от dilyana

замък НойшванщайнВ далечните земи и безбродните гори  на Баварските Алпи в Германия се е сгушил един   величествен дворец, който досущ прилича на тези от детските приказки. Сякаш туко що появил се от някоя завладяваща история за принцове и принцеси, той не спира да удивлява хората и да ги кара да му се възхищават.

Този неповторим замък се нарича Нойшванщайн, а другото име с което е известен е  „Замъкът на Лебедовата скала” .

Тук на това магнетично място човек се пренася в един друг свят- на мистерии и легенди, които завладяват ума му и разгарят въображението му и го отвеждат далече, далече от реалния свят. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Загадъчния залив Халонг във Виетнам

март 23rd, 2010 от dilyana

Много пъти съм се питала  дали някъде по нашата земя има място, което да е едновременно толкова  мистериозно, романтично и удивително и да е запазило  цялата си естествена красота непокътната. Но в същото време да е познато на хората  и те да имат възможността отблизо да му се възхищават.

Да, наистина има едно такова райско кътче и това е самият Халонг, който е заобиколен  от високи варовикови планини и бистро сини води, в които спокойно можете да се оглеждате, като в огледало.  Ако някога имате удоволствието да посетите Виетнам и да се докоснете отблизо с неговата великолепна природа, и по-точно със тайнствения   залив  Халонг , със сигурност ще останете безмълвни.

Тишината и спокойствието са типични  за този район , а невероятното въздействие на природата върху човек е просто неповторимо.

Вдъхновяващ, прекрасен, забележителен, уникален…. думите просто не стигат, за да се опише истинската му същност.

Пред очите ви ще се разкрие една неописуемо съвършена гледка от близо 3000 острова, изглеждащи по-различен начин, образувани в различна форма и които  гордо се издигат над водата. Природата ни е оставила едно безценно богатство, което просто няма равно на себе си.

Другото име, с което  е популярен тук  Халонг е “ Заливът на спускащия се дракон“ , като той е един от най-големите  гордости на  виетнамците . Халонг е разположен на 170 км. от град Ханой, в североизточната  част на страната.

Залива се състои от   множество  малки  острова, които разполагат с тесни  плажни ивици и  чисти плажове, отлични за плуване и гмуркане или просто за разходка с лодка между тях.

Този  невероятен  природен феномен представлява истинска атракция за туристите, които с огромен интерес  и  страст запаметяват всяка една  приказна гледка в ума си, поглъщат колкото могат от красотата и очарованието му, на което е трудно човек да се насити и   жадуват да има повече такива места по света.

През 1944 година заливът Халонг става част от Списъка на световното  културно  и природно  наследство  на Юнеско.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

« Предишни теми